AlgemeenHandig

5 tips voor bedrijfsveiligheid bij industriële en technische bedrijven

0

Bedrijfsveiligheid is van groot belang. In bepaalde sectoren is er een groter risico op ongelukken dan in andere sectoren, denk aan sectoren met industriële en technische toepassingen. Hoe zorg je voor veiligheid op de werkvloer? Dit zijn praktische tips.

 

Veiligheid en materialen

Zorg voor een goede veiligheid rondom de materialen, zoals vloeistoffen of gassen. Ga hier op de juiste manier mee om. Denk onder andere aan technische afdichtingen, waar je SealSupply O ringen voor kunt gebruiken. Dit zijn cirkelvormige afdichtingen met een ronde dwarsdoorsnede, die in alle sectoren van de industriële techniek worden toegepast. Hiermee voorkom je lekken en morsen van vloeistoffen en gassen, om welke vloeistoffen of gassen het ook gaat. De meeste ringen worden voor de afdichting van rustende of langzaam bewegende machineonderdelen gebruikt. Ben je op zoek naar roterende afdichtingen? Gebruik een oliekeerring van SealSupply voor het afdichten van roterende of zwenkende machinedelen, hoofdzakelijk bij assen. Met de buitenmantel kies je voor een veilige statische afdichting, die van metaal is of ommanteld is met een elastomeer. Daarbij zit een verstevigingsring, die de oliekeerring de nodige stabiliteit geeft. De toepassingsgebieden zijn divers en bevinden zich op alle niveaus van de machine- en apparatenbouw, zoals de bouw van motoren, industriële aandrijvingen, elektrische motoren, verbrandingsmotoren, pompen, aandrijfsystemen, landbouwmachines en huishoudelijke apparatuur.

 

Apparatuur onderhouden

Door gedegen inspecties uit te voeren, onderhoud je apparatuur op de juiste wijze. Wacht niet te lang met een vervanging, in het geval van slijtage of een andere tekortkomingen. Vervang machines liever te vroeg dan te laat: dit risico wil je zo laag mogelijk houden. Je kunt dergelijk onderhoud deels automatiseren, met een systematisch inspectie- en onderhoudsprogramma. Controleer naast apparatuur ook andere bedrijfselementen, zoals brandblussers en nooduitgangen. Maak je gebruik van veiligheidstechnologie? Denk aan camera’s, sensoren en valbeveiligingsuitrusting. Ook hier is onderhoud belangrijk. Blijf verder op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en innovaties, om apparatuur up-to-date te houden in je bedrijf.

 

Veiligheidsprocedures en kennis werknemers

Zorg dat alle werknemers in je bedrijf op de hoogte zijn van veiligheidsprocedures en -praktijken. Het kan nodig zijn om werknemers bij te scholen, met een cursus of training. Zeker bij jonge of nieuwe medewerkers is dit van belang: sla dit niet zomaar over. Een opleiding zorgt ook voor een extra stuk bewustwording. Het zorgt op die manier voor een bedrijfscultuur waarin er waarde wordt gehecht aan de onderlinge veiligheid. Proactief risico’s verminderen is natuurlijk altijd een goed uitgangspunt, waar je bewust op kunt aansturen. Als eigenaar moet je hier wel zelf de eerste stappen in zetten.

 

Risicoanalyse en -beheer

Voer een risicoanalyse uit van de processen in je bedrijf. Zo kun je mogelijke gevaren al tijdig signaleren. Heb je dit al een keer uitgevoerd? Dan is het belangrijk om dergelijke analyses uit te blijven voeren, zeker als er veranderingen zijn in de bedrijfsvoering. Met een risicobeheerplan minimaliseer je de mogelijke gevaren: hierin omschrijf je het plan rondom beschermingsmiddelen, veiligheidsinstructies en veiligheidsprocedures. Zorg uiteraard ook dat er naar het plan wordt gehandeld door je werknemers en alle andere betrokkenen. Neem de benodigde maatregelen om de risico’s te beheersen of verminderen.

Door de bedrijfsveiligheid in industriële en technische bedrijven te waarborgen, voorkom je ongelukken. Ook verhoog je de productiviteit in je bedrijf, wat uiteindelijk zelfs tot meer winst kan leiden. Genoeg redenen dus om hier belang aan te hechten! De bovenstaande tips helpen je op weg.

Word je bijna achttien jaar? Ontdek hier de belangrijkste feiten over je eerste eigen zorgverzekering!

Previous article

Populaire term uitgelegd: Wat betekent SIMP eigenlijk precies

Next article

You may also like