AlgemeenGezond

Alcoholverslaving: zo kom je er vanaf

0

Een glaasje wijn bij het eten, nog eentje terwijl je een film kijkt en ach, nog een slaapmutsje voordat je naar bed gaat. Het klinkt onschuldig, maar een alcoholverslaving schuilt in een klein hoekje. Als je merkt dat jij of iemand anders buitensporig vaak onder invloed is van alcohol en niet meer zonder wil of kan, dan is het tijd voor actie!

Symptomen van alcoholverslaving

In theorie drink je al te veel als je dagelijks één tot twee glazen alcohol per dag neemt en minder dan twee dagen per week géén alcohol drinkt. Maar er is pas sprake van een echte alcoholverslaving als je niet meer zonder kunt. Als je elke dag veel drinkt – ook overdag en als je alleen bent – en je er niet mee kunt stoppen, dan wordt het ernstig. Je kunt black-outs krijgen en verplichtingen laten schieten en dat vraagt om problemen. Op werk, in je relatie, een vriendschap, maar bijvoorbeeld ook in het verkeer.

Plan van aanpak

Herken je bovengenoemde symptomen? Dan is er zeer waarschijnlijk sprake van een alcoholverslaving en dat betekent dat het tijd is om jezelf recht in de spiegel aan te kijken en er iets aan te gaan doen. Maar wat kun je zelf doen? Er bestaat een handig stappenplan dat je op weg helpt. Mits je geaccepteerd hebt dat je verslaafd bent en gemotiveerd genoeg bent om er iets aan te doen.

Stap 1: Ga cold turkey

Het lijkt misschien onmogelijk, maar het is het beste begin: even helemaal stoppen met het consumeren van alcohol. Bijvoorbeeld voor een maand of twee. Dat is lang genoeg om met een heldere blik naar je probleem te kijken en na te gaan hoe afhankelijk je daadwerkelijk van alcohol bent. Misschien realiseer je je dat het leven zonder alcohol reuze meevalt.

Stap 2: Zoek de oorzaak

Als je veel drinkt, is er een grote kans dat je dat doet omdat je stress ervaart of kampt met depressieve gevoelens. De drank werkt verdovend en schakelt die gevoelens tijdelijk uit. Om van je alcoholverslaving af te komen, kun je het probleem het beste bij de wortels aanpakken. Zorg daarom dat je andere manieren vindt om met je problemen om te gaan. Heb je helemaal geen problemen, maar drink je gewoon voor de fun? Dan zijn er ook zat andere manieren te bedenken om lol te maken!

Stap 3: Vermijd de kroeg

Als je nog niet helemaal van je drang naar drank af bent, is het verstandig om bepaalde horecagelegenheden te vermijden. Moet je met iemand buiten de deur afspreken? Ga dan eens naar een koffiezaak in plaats van een café. Zo voorkom je dat je onverhoopt toch met een biertje in je hand staat. Ook verjaardagen, sportkantines of andere gelegenheden waarbij je normaal gesproken drinkt kun je beter even mijden. Als je de fout in gaat, word je weer boos op jezelf en ben je alleen maar verder van huis.

Stap 4: Maak afspraken

Wanneer je jezelf na je alcoholvrije maanden weer af en toe een glaasje gunt, maak dan afspraken met jezelf. En houd je daar ook aan! Leg jezelf bijvoorbeeld een maximum van twee glazen per dag op en kies twee vaste dagen waarop je niet drinkt. Met regels blijft je nieuwe ritme overzichtelijk en je alcoholverbruik meetbaar. Maak geen uitzonderingen, want dan is het einde gauw weer zoek.

Stap 5: Geef niet op

Het is goed om je te realiseren dat je er misschien niet in één keer slaagt om af te kicken. Het kan gebeuren dat je een keer de fout in gaat. Maar geef nooit of te nimmer op. Breng in dat geval voor jezelf in kaart wat er fout is gegaan. Leer ervan. En begin vol goede moed weer opnieuw.

Zoek professionele hulp

Als het echt niet op eigen kracht lukt, wees dan eerlijk tegen jezelf. Voorkom dat de ellende groter wordt dan die al is en schakel professionele hulp in. Deskundige begeleiders kunnen je helpen te zoeken naar het dieperliggende probleem – en de aanpak daarvan. Een gelukkiger, fitter en alcoholvrijer leven wacht op je. Een leven waarin jij de baas bent in plaats van de fles.

Hoe veilig is een vingerafdrukscanner? 

Previous article

Zonne-energie: zo lang gaan zonnepanelen mee

Next article

You may also like