TechTrends

Ben ik wel zo kritisch?

0

Het is tegenwoordig ook allemaal niet zo makkelijk meer, van links of rechts en tegenwoordig zelfs vanuit een AI.

In de moderne technologische wereld wordt het ons steeds moeilijker gemaakt om zelf een beeld te scheppen over situaties of feiten.

Met zelfs de video’s die wij waarnemen aangepast kunnen worden tot wel niet een daadwerkelijke deepfake die in haar geheel een farce is.

Hoe werkt het in je hoofd?

Wij als mensen nemen informatie op ontzettend veel manieren tot ons… lekker ouderwets met een boek of juist op sociale media.

Alleen met de opkomst en al helemaal de veranderende rol die het internet is gaan spelen is het maar al te gek om te zien dat mensen veel sneller informatie tot zich nemen.

Het feit dat de informatie zeer snel maar ook in een behapbare methode altijd bij onze vingertoppen klaar staat maakt ons heuse sponzen voor de snelle korte video’s en catchy titels die je overal op het internet gevoed krijgt uit het volgende kersverse algoritme.

Algoritmes waarvan de kwaliteit en intentie door vele mensen in twijfel wordt getrokken naar aanleiding van politiek gerichte uitingen tot zelfs een mogelijk verbod op Tiktok in de VS.

De snelle vormen van informatie die overal te zien zijn lekken ook steeds meer over naar verschillende andere velden van het leven waardoor men het steeds moeilijker heeft om de fabel te scheiden van realiteit.

Dit gaat natuurlijk gepaard met een enorme toename in het gebruik van sociale media als primaire nieuwsbron, hetgeen dat ook het uitgesproken doel is van bijvoorbeeld een bedrijf als Meta (moederbedrijf Facebook).

Social media aanbieders worden namelijk in tegenstelling tot het grote nieuws als NOS niet tot minder gecontroleerd door overheden.

Hier zien we dan ook uit cijfers en ervaringen terugkomen dat mensen het aan de ene kant steeds makkelijker vinden om bergen aan informatie te vinden, maar is deze informatie dan wel betrouwbaar en behulpzaam bij het objectief blijven?

Echt objectief blijven

Met alle vormen van informatie, nieuws, feiten, vermaak en nog veel meer maken wij het als mensen niet zo makkelijk voor onszelf.

Door de algemene beschikbaarheid van alle online kanalen en het gebrek aan controle bij alle posts/publicaties die iedereen kan doen is het erg moeilijk om niet aan de mening van feit te onderscheiden maar ook om daadwerkelijk een objectief beeld voor jezelf te scheppen.

Voor het scheppen van objectieve beelden zijn er ook altijd kleinere en onafhankelijke partijen die minder tot niet gedreven worden door financiële steun uit overheden of belangengroepen.

Maarja, laten we het onszelf niet al te moeilijk maken en gewoon terugvallen op “ouderwets boeren verstand” neem alles wat je hoort en leest met een korrel zout en probeer je informatie uit zoveel mogelijk bronnen te halen om daar uiteindelijk je eigen complete mening naar te vormen.

Want zelfs de grote journalistieke namen op tv, het internet en zelfs in de krant zullen niet altijd echt objectief kunnen blijven.

Hoe kies je het perfecte bed?

Previous article

Amsterdam, de perfecte plek voor een business opleiding

Next article

You may also like