Het kan soms lang duren voordat een factuur betaald wordt. Standaard geven de meeste ondernemers een betaaltermijn van dertig dagen, dus het kan zeker een maand duren tot je je geld hebt ontvangen. Het wil dan ook nog wel eens voorkomen dat een klant te laat is met betalen, waardoor je geld nog langer op zich laat wachten. Wil je af van dit probleem en direct na het versturen van de factuur je geld ontvangen? Dan kun je overwegen om in zee te gaan met een factoring bedrijf. WaIn dit artikel bespreken we de kosten van American factoring en de voordelen die het kan bieden voor jouw bedrijf.
Altijd verzekerd van een uitbetaling
Bij American factoring verkoop je je facturen aan een factoring bedrijf. Het feit dat dit American factoring heet, doet vermoeden dat er nog een andere vorm van factoring bestaat. Dat klopt inderdaad: traditionele factoring.
Het verschil tussen American en traditionele factoring is de flexibiliteit waarmee je facturen kunt verkopen. Bij American factoring heb je zelf in de hand welke facturen je wel en niet verkoopt aan het factoring bedrijf. Bij traditionele factoring sluit je een overeenkomst af waarin je afspreekt al je facturen aan het factoring bedrijf te verkopen.
Wat is het voordeel van American factoring vergeleken met traditionele factoring? Dat heeft te maken met de kosten van deze vormen van factoring.
Het kostenplaatje van factoring
Factoring brengt kosten met zich mee. Het is daarom goed om de verschillende factoren op een rij te zetten, waardoor jij weet welke kosten het voor jou heeft. Zo heb je allereerst te maken met een bepaald percentage per factuur. Bij American factoring kun je jouw factuur verkopen voor ongeveer 3%. Het is daarbij wel afhankelijk van de betaaltermijn van de debiteuren, jouw totale jaaromzet en het ingeschatte risico dat de betalingen met zich meebrengen. Daarnaast kan het zijn dat bedrijven een abonnement aanbieden voor periodieke betalingen of juist kiezen voor administratiekosten per factuur.
Je factuur verkopen is natuurlijk niet gratis. Het factoring bedrijf neemt jouw debiteurenbeheer en het risico op wanbetaling over. Hiervoor wil het bedrijf uiteraard gecompenseerd worden. Dit doen ze door een bepaald percentage te rekenen over de bedragen van de facturen die je aan ze verkoopt.
Stel dat het kostenpercentage op 2% ligt. Wanneer je een factuur van €1000 verkoopt, dan ontvang je – meestal binnen 24 uur – €980 op de rekening van je bedrijf.
Maak de juiste afweging
Je moet een goede afweging maken op basis van de kosten van factoring. Voor verschillende kleinere facturen is het vaak niet verstandig om een professional in te schakelen. In dit geval ben je namelijk veel kwijt aan de uitbesteding, waardoor je geen geld overhoudt. Als je enkele grote opdrachten hebt, kan het juist wel een goede stap zijn. Daarnaast kun je de risico’s op het uitblijven van een betaling bekijken. Sommige debiteuren kunnen vaak laat of niet betalen, waardoor jij voortdurend bezig bent met herinneringen en aanmaningen. De professional neemt dit allemaal uit handen voor jou als je de facturen verkoopt. Zo kun jij je richten op andere zaken binnen het bedrijf en het verbeteren van het klantcontact.