Wie seksueel actief is, loopt de kans op een soa. Een soa is een seksueel overdraagbare ziekte. De ene soa kan heftiger zijn dan de andere. Het is belangrijk dat je genoeg weet over soa’s. In deze blog vertellen we jou meer over de soa chlamydia.
Chlamydia is dus een soa. Per jaar krijgen zo’n 60.000 mensen die soa. Je kunt het krijgen wanneer je seks hebt zonder een condoom te gebruiken. Dit hoeft niet alleen in de vagina te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook in de anus. Je sekspartner heeft op dat moment chlamydia Het is bewezen dat vooral jongeren vaker deze soa krijgen dan mensen die ouder zijn. Chlamydia kan gevaarlijk zijn, omdat je soms klachten hebt. Maar er zijn ook gevallen waarbij mannen of vrouwen nergens last van hebben.
Heb je klachten? Kies dan direct voor een chlamydia test.
Wat zijn de klachten van chlamydia?
Allereerst hoeft het dus niet altijd zo te zijn dat je klachten hebt. Maar heb je klachten, dan kun je pijn hebben bij het passen of een branderig gevoel hebben. Ook kun je pijn krijgen in je buik of koorts. Mannen kunnen ook pijn krijgen in hun teelballen.
Om erachter te komen of je chlamydia hebt, kun je een soatest doen. Als man moet je dan urine inleveren bij de huisarts of bij de GGD. Als vrouw wordt er vocht door middel van een wattenstaafje uit de vagina gehaald. Dit heet ook wel een uitstrijkje. Er wordt dan getest op chlamydia. Maar ook direct op andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Chlamydia kan ook vanzelf over gaan. Maar het is beter om op tijd medicijnen te slikken. Gaan ontstekingen niet meer over, dan kun je namelijk onvruchtbaar worden. Maar die kans is heel erg klein.
Waar moet je dus opletten als je denkt dat je last hebt van chlamydia?
Wees waakzaam als je jeuk krijgt of pijn bij het plassen. Ben je seksueel actief geweest? Dan kan het heel goed zijn, dat je wellicht een soa hebt opgelopen. Blijf er niet te lang mee lopen en laat je testen bij een huisarts. Seks met een condoom kan een soa voorkomen!
Meer weten over chlamydia? Bekijk dan deze video!