Trends

Hoe kun je veilig internetten zonder gedoe?

0

We worden bijna dagelijks geconfronteerd met cybercriminaliteit. Niet alleen bedrijven zijn het doelwit, ook particulieren worden steeds vaker slachtoffer. De waarschuwingen vliegen je dus ook om de oren en je kunt je dus gaan afvragen: hoe kan ik veilig internetten. Maar dan wel zonder gedoe, als het even kan. Met deze tips kan dat.

Veilig en anoniem met VPN

Cybercriminaliteit begint vaak met het stelen van (jouw) gegevens. Een logische stap zou dus zijn om die gegevens onzichtbaar te maken voor anderen. Dat kan door gebruik te maken van een VPN-verbinding. VPN betekenis:

VPN staat voor Virtual Private Network en daarmee creëer je een tunnel tussen jouw apparaat (laptop of pc, maar ook smartphone of tablet) en het internet. Via die tunnel wordt jouw IP-adres en dus jouw informatie en locatie afgeschermd en kun je anoniem het internet op.

Door gebruik te maken van een VPN maak je het anderen dus veel moeilijker om jouw gegevens te achterhalen en daarmee aan de haal te gaan. De verbinding zet je op en vervolgens kun je gewoon doet wat je normaal ook doet, alleen dat anoniem. Veilig en zonder gedoe dus.

Wachtwoordtool

Je hebt vast wel eens de melding gehad dat jouw inloggegevens onderdeel zijn van een hack of datalek. Niet zoveel aan de hand als je bij die website of aanbieder je wachtwoord wijzigt, toch? Als jij, zoals aanbevolen, nergens hetzelfde wachtwoord gebruikt, dan is het hiermee inderdaad klaar.

Maar helaas is dat vaak niet het geval, en begrijpelijk. We kiezen vaak wachtwoorden die we kunnen onthouden en gebruiken die op meer plekken. En als criminelen dus jouw gegevens van één website hebben, kunnen ze gewoon gaan proberen of je die ook op andere plekken gebruikt.

Het instellen van sterke, en bij voorkeur unieke, wachtwoorden is dus best noodzakelijk maar vaak niet handig. Gelukkig zijn er steeds meer tools waarmee jij je wachtwoorden niet uit je hoofd hoeft te leren. Zo maakt Apple gebruik van wachtwoordbeheer via iCloud, en Google heeft een soortgelijke dienst. Het gebruik is eenvoudig, dus geen gedoe!

Updaten

Updates zorgen niet alleen voor nieuwe of verbeterde functies, vaak worden ook mogelijke gaten en lekken gedicht. Zorg er dus voor dat je je OS, maar ook je apps, regelmatig update. Dat komt niet altijd uit, vooral niet als je daarna opnieuw moet opstarten. Gelukkig kun je tegenwoordig vaak instellen dat dit automatisch gebeurd op een tijdstip dat het wel uitkomt voor jou, vaak ’s nachts.

Back-up

Gaat het onverhoopt toch een keer mis? Heb je last van een virus, malware of ransomware? En kom je er niet zomaar vanaf? Dan kan het handig zijn als je alles leeg kunt gooien en een back-up terug kunt zetten. Dan ben je niet of nauwelijks gegevens kwijt en kun je weer gewoon verder.

Het maken van een back-up kun je ook automatisch laten doen, zo kun je bij Apple eenvoudig instellen dat je regelmatig een back-up naar iCloud wil laten maken. Zo heb je er geen last van, geen omkijken naar en het is een fijn idee dat jouw gegevens nooit kwijt kunnen raken, wat er ook gebeurt.

 

 

Jouw favoriete muziek draadloos door je hele huis

Previous article

Tips voor het aanpakken van je interieur

Next article

You may also like