Een chemisch anker is een krachtige 2 componenten oplossing voor het bevestigen van verschillende soorten bouten en draadeinden. Er wordt ook wel gesproken van een chemische plug, omdat het een alternatief biedt op ‘reguliere’ (mechanische) pluggen. Een chemische verankering kan door middel van een kitpistool in een boorgat worden aangebracht, waarna de pasta uithardt en een duurzame verbinding vormt met het draadeind. Hoe deze chemische pluggen precies werken en waar ze met name toegepast worden, lees je hieronder.
Hoe werkt een chemisch anker?
Een chemisch anker is een pasta die met een kitpistool wordt aangebracht in een boorgat, zodat na het uitharden een duurzame en robuuste verbinding ontstaat. Om een chemisch anker toe te passen, dien je dus eerst een boorgat te maken en deze goed te reinigen. Het boorgat dient volledig stofvrij te zijn. Het gruis kun je bijvoorbeeld verwijderen met een stofzuiger of borstel. Dit is belangrijk, zodat straks een sterke en betrouwbare verbinding tot stand komt. Je kunt nu de pasta injecteren met een kitpistool om vervolgens direct de bout – of bijvoorbeeld een draadeind – hierin te draaien. Nu wacht je tot de pasta is uitgehard.
Een chemische plug vormt een sterke verbinding, omdat de gebruikte pasta bestaat uit twee componenten. Het eerste component is een hars die wordt versterkt door het tweede component (de verharder). Het mengen van deze twee componenten gebeurt met behulp van een kitpistool met mengtuit. Wanneer de twee componenten met elkaar vermengd raken, ontstaat een chemische reactie. Hierdoor hardt de pasta uit. Vervolgens haakt de pasta zich vast aan de onzuiverheden in het boorgat en aan het draadeind. Hiermee is sprake van een heuse chemische verankering.
Waar wordt een chemisch anker vooral gebruikt?
Een chemische verankering vormt een alternatief op verschillende soorten mechanische bevestigingen. Het wordt met name toegepast wanneer zeer sterke en duurzame verbindingen nodig zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij constructies die voortdurend onderhevig zijn aan grote schuif- en trekkrachten. Daarnaast wordt vaak gekozen voor chemische ankers wanneer sprake is van vochtige en/of natte omgevingen en materialen. Soorten bevestigingen die aan een chemische plug kunnen worden ‘gekoppeld’, zijn bijvoorbeeld bouten, draadstangen en wapeningsstaven.
Chemische verankeringen worden niet alleen gebruikt bij grote constructies, maar dienen ook verschillende toepassingen in en om het huis. De verankering wordt meestal gebruikt bij beton, metselwerk of houtwerk. Specifieke toepassingen zijn bijvoorbeeld hekwerken, zonweringen, hangtoiletten, wastafels, trapleuningen, vlaggenmasten, airco’s, wandkasten én radiatoren. Een chemische verankering wordt ook nog wel eens gebruikt als oplossing voor te groot uitgeboorde gaten. In tegenstelling tot mechanische pluggen, kunnen chemische verankeringen immers bijna altijd worden gebruikt, ongeacht de grootte van het gat.
Voor een chemische verankering maakt het niet uit of het oppervlak waar je de pasta in aanbrengt hol of massief is. Bij een holle wand dien je wel een extra plug te gebruiken die speciaal is ontwikkeld voor een chemische verankering. Zo wordt de positie van de pasta stevig gefixeerd en ben je daarmee verzekerd van een betrouwbare en duurzame verbinding.