Als u een huis bouwt of verbouwt, zult u zeer waarschijnlijk ook het netwerk aanleggen of aanpassen. U gaat wellicht een serverkast kopen waarin alle netwerkbenodigdheden kunnen worden ondergebracht. Nu moeten nog kabels worden getrokken en worden aangesloten. In de meeste gevallen wordt voor dit werk een specialist ingeschakeld, want zonder professionals zoals loodgieters, monteurs en loodgieters is de bouw van een huis bijna onmogelijk. En ook bij een ingrijpende verbouwing zult u doorgaans de hulp inroepen van deze specialisten. Maar wie heeft u waarvoor nodig?
Installateur en loodgieter – twee verschillende beroepen
In de praktijk worden de termen installateur, monteur en loodgieter vaak door elkaar gehaald. Dit is te wijten aan het feit dat sommige beroepen inmiddels zijn gemoderniseerd en vandaag de dag anders worden genoemd. Zo installeerde de installateur oorspronkelijk kant en klare apparaten en systeemcomponenten zoals kachels of wastafels. Hun specialismen werden verdeeld in gas- en water, CV en elektro. Deze beroepsgroep wordt vaak ten onrechte loodgieter genoemd. En wat doet een loodgieter wat een installateur niet doet?
Wat de loodgieter echt doet
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, vindt je de loodgieter vooral op daken.
Hij verwerkt dunne beplating van ijzer, zink, koper, lood of aluminium en gebruikt deze voor het maken van dakbedekking, dak afvoer en ventilatiesystemen. De belangrijkste taak is het afdekken van dakvlakken, schoorstenen en gevels met plaatwerk. De loodgieter installeert tevens ook regengoten.
Een installateur is hiervoor verantwoordelijk
Als we het over een installateur hebben, bedoelen we vaak een systeemmonteur voor sanitaire, verwarmings- en airconditioningstechniek. Deze omslachtige term wordt echter nog steeds vervangen door de term “installateur”. Installateurs zijn de juiste aanspreekpunt als u van plan bent om een CV installatie te installeren, of om verwarmings- en koelsystemen te moderniseren, airconditionings-, ventilatie- en zonne-energiesystemen te installeren, de energie-efficiëntie in huis te optimaliseren, netwerkverbindingen aan te leggen en, indien nodig, storingen te verhelpen.
Veel installatiebedrijven bieden echter niet alleen hun diensten aan, maar zorgen ook voor een compleet pakket met alle benodigde materialen. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan het leveren en aanleggen van een kabelnetwerk. Omdat de installateur vaak grotere hoeveelheden bij een leverancier inkoopt, krijgt hij op de serverkasten, UTP kabels, wandcontactdozen, patchpanels en ethernet switches vaak hogere kortingen en kan het prijstechnisch voordelig voor u zijn om dit via uw installateur te betrekken. Tevens ontzorgd de installateur u hiermee; immers draagt hij zorg ervoor dat alle benodigde materialen op tijd aanwezig zijn zodat de installatie geen vertraging oploopt. Het is dus aan te bevelen vooraf bij het installatiebedrijf te informeren welke diensten en producten zij allemaal aanbieden zodat u het pakket kunt kiezen wat voor u het meest optimaal is.