HandigNieuws

Nationale beroepengids: tips en soortgelijke sites

0

Ben je op zoek naar een baan? Of ben je wel eens benieuwd of het beroep dat je uitoefent wel bij je past? Wil je je misschien omscholen en ben je daarvoor benieuwd naar welke andere beroepen bij je zouden passen? Dan is het handig dat je op een website alle beroepen die er zijn makkelijk kan vinden. Een beroepentest kan je ook veel informatie bieden. Nationaleberoepengids.nl is een website waarop je dit allemaal kan vinden.

Nationale beroepengids

Nationaleberoepengids.nl is een website waarop je informatie kan vinden over meer dan 2500 beroepen. Van ieder beroep vind je het salaris dat je verdient bij dit beroep, de competenties die erbij horen, de omschrijving van de functie en de arbeidsvoorwaarden.

Ook vind je hier van alles wat betrekking heeft op beroepen. Zo kun je informatie vinden over baankansen of over carrières. Daarbij kun je denken aan het opstellen van een goede CV of informatie over doorgroeien.

In bovenstaande situaties kan deze website jou dus goed helpen.

Tips

Nationaleberoepengids.nl is een hele uitgebreide website, waardoor je eindeloos informatie over allerlei beroepen kan blijven lezen. Hier volgen een aantal tips, waardoor je niet alle beroepen hoeft door te lezen, om zo tot het juiste beroep of een aantal beroepen te komen die goed bij jou past.

Allereerst kun je gratis drie beroepskeuzetests doen, geheel gratis. Uit deze tests komt welke beroepen het beste aansluiten bij jouw competenties, persoonlijkheid, studieniveau en -richting en bij het organisatietype waarin je wenst te werken.

Daarnaast zijn er op de website verschillende pagina’s te vinden, waar je aan de hand van salarisschalen of sectoren beroepen kan vinden. Er zijn pagina’s waar aan bepaalde persoonlijkheden, beroepen zijn gekoppeld. Zo staan bij de ‘perfectionist’ de beroepen accountant of documentairemaker. Dit is ook gedaan aan de hand van bepaalde competenties, zoals aanpassingsvermogen of sensitiviteit.

Naast de verschillende beroepen en de beroepskeuzetests, kun je ook informatie vinden over baankansen, vacatures, opleidingen en carrières. Bijna iedere maand wordt er ook een interview op de site geplaatst, waarin een beroep in de spotlights staat.

Soortgelijke sites

Er zijn nog veel meer websites zoals nationaleberoepengids.nl. Een voorbeeld is carrieretijger.nl. Op deze website vind je informatie over allerlei beroepen en je kunt er inspiratie opdoen voor jouw loopbaan.

Het is een eenvoudige website. Op de homepagina vind je de omschrijving van de site. Vervolgens kun je op de pagina ‘Beroepen’ allerlei beroepen vinden, aan de hand van de sectoren waar de beroepen bij horen. Zo staan bij de sector Gezondheidszorg de beroepen apothekersassistent, fysiotherapeut, tandartsassistent of verpleegkundige. Wanneer je op een beroep klikt, vind je informatie over bijvoorbeeld de competenties die bij het beroep horen of hoe je het kan worden.

Op de pagina ‘Opleiding’ kun je informatie vinden over opleidingen die je kunt doen. Deze opleidingen zijn ook verdeeld onder de sectoren die erbij horen. Wanneer je op de naam van de opleiding klikt, vind je nog meer informatie over deze opleidingen, zoals wat je ermee kunt worden en wat de baankans is.

Als laatste kun je op de website nog informatie vinden over functioneren en carrières. Denk hierbij aan verschillende competenties en vaardigheden of informatie over solliciteren.

Carrieretijger.nl lijkt veel op nationaleberoepengids.nl, maar is een minder uitgebreide website. Er zijn minder beroepen beschreven. Wel kun je er meer informatie vinden over opleidingen die je kunt doen.

Jobspersonality.com

Ook jobpersonality.com is een soortgelijke website als nationaleberoepengids.nl. Op deze website vind je informatie over 1200 beroepen. Dit zijn volgens de website de veelvoorkomende, actuele en unieke beroepen. De beroepen kun je op verschillende manieren vinden. Zo staan ze op alfabetische volgorde in een beroepenlijst, maar er zijn ook verschillende beroepenlijsten gemaakt, waarin je de beroepen kunt vinden. Zo is er een beroepenlijst gemaakt waar allerlei nieuwe beroepen in staan. Er is een lijst met beroepen die door robotisering bedreigd worden en een lijst met niet-kantoorbanen.

Ook op deze site kan je een beroepskeuzetest doen. Deze test is in vijf minuten af te nemen en is, net als op nationaleberoepengids.nl, gratis. Op deze manier vind je een aantal beroepen die waarschijnlijk bij je passen, zonder dat je alle beroepen of beroepenlijsten hoeft door te nemen.

Op de pagina ‘Persoonlijkheid & werk’ kun je informatie vinden over wanneer beroepen wel en niet bij je passen en over competenties. Daarnaast vind je er informatie over kansrijke opleidingen en het aanbod van werk.

Jobpersonality.com lijkt dus ook erg op nationaleberoepengids.nl. Het aantal beroepen waar informatie over te vinden is, is hier ook kleiner, maar wel weer groter dan op carrieretijger.nl. Ook is de website erg overzichtelijk door de beroepenlijsten.

Nationaleberoepengids.nl is dus een website waar je informatie kunt vinden over heel veel beroepen en over allerlei onderwerpen die daarmee te maken hebben. Soortgelijke websites zijn carrieretijger.nl en jobpersonality.com. Op deze websites kun je ook informatie vinden over beroepen en gerelateerde onderwerpen, zoals opleidingen en competenties. Wanneer je benieuwd bent naar welk beroep bij je zou passen, dan zijn dit goede websites op eens op te kijken.

Voordeel websites zoals Groupon

Previous article

Deze vaardigheden zijn winnaars op LinkedIn

Next article

You may also like