HandigHuis & Tuin

Secondelijm verwijderen: zo doe je dat

0

Niet vervelender dan aan elkaar geplakte vingers, een drupje lijm op je mouw, of het tubetje zelf, dat niet meer van je vingers af wil. Hoe verwijder je eenvoudig secondelijm? Met de klimaatactivisten van de laatste tijd is het handig om dit thema verder te ontdekken 😉

Wat moet je doen?

Er zijn behoorlijk wat remedies als het gaat om lijm verwijderen. Blijkbaar kunnen we toch niet zo goed plakken als gedacht. Je kan het natuurlijk gewoon proberen met zeep, wasmiddel of zelfs margarine, maar dikwijls worden deze producten ietwat teleurgesteld terug in de kast gezet.

Voor de hardnekkige lijm, neigt men vaak ook naar de hardnekkige verwijderaars. Middelen gebaseerd op aceton, zoals nagellakremover. Dat komt omdat aceton de werkende stof in de lijm (cyanoacrylaat) afbreekt. Daarom werkt het wel altijd, maar het wordt toch afgeraden. De stoffen kunnen in aanraking met de huid zorgen voor irritatie.

Eenvoudig en veilig secondelijm verwijderen

Er bestaan ook manieren om secondelijm veilig en makkelijk te verwijderen. Er is namelijk een speciaal ontworpen lijmverwijderaar zonder aceton. Deze kan alle soorten secondelijm oplossing en is dus niet schadelijk voor de huid. Je kan er ook lijm mee verwijderen van meubels en uit kleding. Perfect voor de onhandige lijmer.

Lijm van je handen

In de meeste gevallen zal je lijm op je vingers krijgen. Het is vrijwel onmogelijk om zelf niet een beetje lijm aan te raken. Toch kan ook een klein drupje op je vingers al vervelend zijn. Je blijft het voelen en eraf krabben of pulken lukt ook niet zo goed. Het beste kan je gewoon goed je handen wassen. Doe dit met warm water en een goede lading zeep. Het kan soms ook helpen om een beetje koude azijn toe te voegen. Lukt dit niet kan je dus bijvoorbeeld ook een beetje boter gebruiken. Lijm heeft namelijk moeite om zich te hechten aan vette materialen.

Secondelijm uit kleding verwijderen

Een goeie drup lijm op je mouw of broek, zonde. Je mooie kledingstukken wil je natuurlijk niet met aceton schoonmaken. Te veel kans op het verkleuren van je kleding.

Hoe krijg je secondelijm dan uit je kleding? Gelukkig is ook daar een handige manier voor. Ten eerste moet je je kleding nooit gelijk in de wasmachine doen. De lijm gaat zich dan namelijk hechten aan de kleding. Verder wil je wel zo snel mogelijk handelen. Zo vergroot je de kans om de lijm helemaal uit je kleding te verwijderen.

Met aceton

Je kan de lijm van je kleding verwijderen door eerst met een klein mesje of krabbertje de meeste lijm van het oppervlak te verwijderen. Vervolgend kan je met aceton voorzichtig de rest proberen te verwijderen. Pas op dat de aceton niet op de kleding komt en alleen op de lijmresten. Dat kan namelijk witte verbleekte vlekken opleveren in je kleding. Een middel met aceton kan je alleen op kleding van natuurlijk materiaal gebruiken, zoals wol of zijde.

Zonder aceton

Een middel zonder aceton lijkt ons een stuk beter en veiliger voor je kleding. Er bestaat namelijk lijmverwijderaar. Deze is niet op basis van aceton dus zou een stuk beter moeten zijn voor je kleding (mocht er een drupje opvallen). Door een paar druppels van lijmverwijderaar op de lijmresten te doen en dit even te laten weken, veranderd de lijm in een soort stroop die je makkelijk kan verwijderen. Doe dat met een tandenborstel of een krabbertje.

Lijm van plastic verwijderen

Als je lijm van plastic of kunststof oppervlakken zoals tafels of elektronica probeert te halen, moet je natuurlijk extra voorzichtig zijn. Veel methoden om lijm te verwijderen, tasten namelijk de ondergrond aan. Dat is bij je mooie tafel, of gloednieuwe laptop natuurlijk niet de bedoeling. Je kan altijd proberen om de lijm van het plastic af te wrijven. Daarnaast kan je altijd proberen om met je nagel of een bot mesje de lijm eraf te halen. Het kost wat moeite, aangezien je het oppervlak niet wil beschadigen.

Als dat niet werkt kan je ook nog de lijm van het plastic verwijderen door het te laten weken met een natte theedoek en zeep. Mocht dat ook niet lukken kan je er ook nog voor kiezen om de plek aan te pakken met ontsmettingsalcohol. Doe een klein beetje op een theedoek en dep voorzichtig op de plek met lijm. Als het goed is, gaat de lijm oplossen, dus wees voorzichtig dat je niet te snel doordrukt en het oppervlak raakt.

Overige producten die je kan proberen

Als je geen lijmverwijderaar bij je hebt en je liever niet aan gang gaat met aceton, kan je je richten op het gebruik van natuurmiddelen. Veel mensen pakker er bijvoorbeeld ook een citroen bij als ze lijm ergens van willen verwijderen. Het zuur in citroensap doet lijm namelijk oplossen. Dat is nog eens handig! Ook kan je proberen om met minerale olie de lijm van het oppervlak proberen te verwijderen. Doe wat olie op een doek en wrijf over de plek heen tot de lijm los komt. Daarna kan je plek gewoon schoonmaken met water en zeep en is er niks aan de hand. De minerale olie werkt het best als er lijm op iets van hout zit.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals je al hebt gelezen is lijm niet echt fijn om ergens op te knoeien. Voorkomen is daarom beter dan genezen. Want misschien ruïneer je de tafel wel permanent als je de lijm er probeert af te halen. Dan zal je altijd blijven denken aan het lijmvlekje. Gebruik daarom altijd een placemat of een karton als ondergrond voor het klussen of knutselen. Zo weet je zeker dat je niet aan de slag hoeft met aceton of lijmverwijderaar.

Dit is hoe jij als hobbyfotograaf jouw foto’s naar een hoger niveau kunt tillen!

Previous article

Groene aanslag verwijderen van tegels of hout zonder te schrobben

Next article

You may also like