HandigHuis & Tuin

Verschillende soorten sloten in je huis

0

Sloten zijn er in verschillende soorten en maten en worden gebruikt om ruimtes (en spullen) te beveiligen. Echter kan het kiezen van een cilinderslot lastig zijn, gezien er veel soorten zijn om uit te kiezen. In deze blog zullen we ingaan om een aantal van de meest bekende sloten. Lees daarom gauw verder, om zo snel mogelijk te weten welk slot aan jouw eisen voldoet.

#1 Loopslot

Een veelvoorkomend type slot dat gebruikt wordt voor binnendeuren, is een loopslot. Je wil dit absoluut en alleen voor binnendeuren gebruiken, omdat je deze makkelijk kan forceren. Al met een paperclip of dun stukje metaal (net als in de film), zou je deze kunnen openen. Je kan dit bijvoorbeeld gebruiken voor een slot op de badkamer of misschien wel een slaapkamer. Zo staat je peuter niet ineens tijdens de nachtelijke avonturen voor je neus.

#2 Cilinderslot

Cilindersloten zijn sloten die worden geopend met een sleutel, die weer in een cilinder wordt gestoken. Het slot is in ieder geval een stuk veiliger dan een loopslot en kan daarom worden gebruikt voor buitendeuren. Er zijn overigens meerdere soorten cilindersloten:

  • Een dubbel cilinderslot is een type cilinderslot waarbij je zowel een sleutel in de binnen- als buitenkant kan steken. Het is veruit het meest verkochte slot en biedt genoeg veiligheid voor mensen op dagelijks gebruik.
  • Logischerwijs bestaan er ook sloten die de functie van dubbel cilindersloten niet hebben. Je noemt dit in praktijk een halve cilinder. Dat betekent dat je alleen de deur vanaf de buitenkant kan openen. Je gebruikt dit bij een brievenbus of zoiets als een garagedeur.

#3 Toiletslot

Een toiletslot is een slot dat wordt gebruikt om de deur van een toilet af te sluiten. Dit type slot open je met een draaiknop aan de binnenkant van de deur. Soms kan je deze aan de buitenkant vergrendelen, maar dat is in de meeste gevallen niet kloppend. Bij een toiletdeur is het natuurlijk handig dat je ziet of deze op slot is of niet.

#4 Kastslot

Zie je wel eens een kast met een slot? Grote kans dat het gaat om een klavierslot, dat in de volksmond ook wel bekend staat als kastslot. Een kastslot is een slot dat wordt gebruikt om kasten en lades te vergrendelen. Dit type slot is veelal eenvoudig.

#5 Elektronisch slot

We leven immers in een wereld van technologie en daarbij hoort ook alles dat maar iets van elektra uitstraalt. Het is daarom niet geheel verassend dat er ook elektronische sloten bestaan. Een elektronisch slot is een slot dat wordt geopend met een code of een kaart. Dit type slot biedt extra veiligheid en gemak, omdat er geen sleutel nodig is. Als je werkt met een code, heb je geen ongemak van het maken van extra sleutels en dergelijken. Een heel kantoor kan werken met zijn geheugen, in plaats van de sleutel.

Voor welk slot je ook gaat, kies voor iets dat bij jouw behoeften gaat. De meest veilig optie is in ieder geval een cilinderslot. Deze wordt wereldwijd gebruikt en voldoet ongetwijfeld aan de veiligheidsstandaarden die jij hanteert.

Foto’s laten printen – waar moet je op letten?

Previous article

Schuttingen voor de tuin

Next article

You may also like