Er zijn ons land een heleboel advocaten met allerlei verschillende expertises. Als je op zoek bent naar een ondernemingsrecht advocaat dan is het altijd een goed idee om je online te oriënteren. Google bijvoorbeeld eens op ‘advocaat ondernemingsrecht’, ‘goede advocaat voor ondernemingsrecht’ of op ‘advocaat Eindhoven’ (of een andere plaats natuurlijk). Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je kennissen hebt die een onderneming hebben en die jou door middel van mond-tot-mond reclame in de juiste richting kunnen wijzen. Wij vertellen je in dit artikel wat een ondernemingsrecht advocaat voor je zou kunnen betekenen.
Hoe ziet het ondernemingsrecht in Nederland eruit?
Het ondernemingsrecht is een onderdeel van het privaatrecht, dat zich bezighoudt met rechtspersonen en dan toegespitst op bedrijven met winstoogmerk (ondernemingen). Men verdeelt het ondernemingsrecht in vennootschapsrecht en rechtspersonenrecht. Deze eerste gaat alleen over de besloten vennootschap en de naamloze vennootschap. Het rechtspersonenrecht is veel breder en gaat over alle rechtspersonen, dus ook de stichting en de vereniging.
Wat het meest geschikt is voor jouw specifieke onderneming hangt af van het soort onderneming dat je wilt gaan voeren. Als je kiest voor een bepaalde rechtsvorm dan brengt dit veel juridische en economische gevolgen teweeg. Zorg dus dat je, voordat je een keuze maakt, goed weet wat de voor- en nadelen zullen zijn. Laat je adviseren door iemand met verstand van zaken, zoals een ondernemingsrecht advocaat. Je weet dan zeker dat je in ieder geval niet op een later moment voor onaangename verrassingen komt te staan.
Om ervoor te zorgen dat jouw onderneming net als een natuurlijk persoon juridisch geldige handelingen kan verrichten (denk bijvoorbeeld aan het hebben van eigendom of het sluiten van contracten) dien je een rechtspersoonlijkheid te hebben. Er zijn vennootschappen, de besloten vennootschap, de naamloze vennootschap, de eenmanszaak en de VOF. De laatste twee rechtsvormen zijn geen rechtspersoon met eigen rechten en plichten, maar zijn een verlengstuk van een natuurlijke persoon.
Dit doet een ondernemingsrecht advocaat
Een ondernemingsrecht advocaat is voornamelijk verantwoordelijk voor het adviseren van ondernemingen. Dit advies gaat in eerste instantie over de rechten en plichten die ze hebben als ondernemer. Hij/zij ziet er op toe dat alles binnen het bedrijf ‘volgens het boekje’ gaat en dat er geen illegale activiteiten plaats zullen vinden. Daarnaast adviseert de advocaat over het mededingingsrecht indien van toepassing..
Als je een eigen bedrijf hebt dan kun je ervoor kiezen om een vaste ondernemingsrecht advocaat in dienst te nemen, of om er eentje in te huren op momenten dat het nodig is. Waar grote bedrijven vaak voor de eerste optie kiezen (met soms zelfs meerdere ondernemingsrecht advocaten) kiezen kleine bedrijven vaker voor de tweede optie.
Specifieke taken van een ondernemingsrecht advocaat
Een ondernemingsrecht advocaat is verantwoordelijk voor het onderhandelen over contracten. Hij/zij stelt deze zelf op en/of heeft de verantwoordelijkheid om deze te beoordelen. Waarvoor een ondernemingsrecht advocaat ook goed in te zetten is, is het opzetten van een nieuwe bedrijfsstructuur, of de oude een andere vorm geven. We hebben het hier over de rechtsvorm van het bedrijf, welke in sommige gevallen moet worden veranderd. Verder is de advocaat ook erg belangrijk als het aankomt op fusies, overnames of herstructurering. Het kan zijn dat er een geschil is over contracten, de rechten van een aandeelhouder of het ontslag van een bestuurder en daarom is het wel zo handig als je dan een professionele advocaat aan je zijde hebt. Last but not least, een ondernemingsrecht advocaat kan zich ook bezighouden met het opstellen van aandeelhoudersovereenkomsten, adviseren als het aankomt op bestuursaansprakelijkheid en optreden tijdens geschillen tussen de aandeelhouders en/of bestuurders van het bedrijf.