Tech

Welk tv-formaat is het meest geschikt?

0

Kijk jij graag naar films en series? Dan wil je deze natuurlijk in hoge kwaliteit zien op het juiste formaat tv-scherm. Welk formaat je kiest is afhankelijk van diverse factoren. Het formaat van televisies wordt doorgaans in inches uitgedrukt. Vermenigvuldig het aantal inches met 2,54 om dit om te rekenen naar centimeters.

Comfortabele kijkafstand televisie

Hoe groter de televisie, hoe verder weg je wilt zitten om comfortabel te kijken. Uit onderzoek blijkt dat een comfortabele afstand ongeveer 2,4 keer de schermdiagonaal van de televisie in centimeter bedraagt. Je kunt ook het kijkveld in inches berekenen. Je vermenigvuldigt de inch-maat van de televisie met 1,2. Voor een televisie van 75 inch komt dit uit op een kijkafstand van 90 inch, omgerekend is dat 2,3 meter. Pin je niet vast op één bepaalde grootte van de tv als je aan jouw zoektocht begint, maar neem ook naastgelegen tv-formaten mee in overweging. Bij een nieuwe televisie hoort ook een goed internet tv pakket, want je wilt natuurlijk wel naar al jouw favoriete programma’s kunnen kijken.

Jouw eigen wensen

Welk televisieformaat goed bij je past, hangt niet alleen af van de beste kijkafstand, maar ook van jouw persoonlijke wensen. Misschien wil jij wel een echte bioscoopervaring. Voor de meest intense kijkervaring valt het weer aan te raden om voor een groter model te kiezen dan je vooraf wellicht in gedachten had. Hierdoor kun je, zeker in combinatie met een soundbar en verduisterende gordijnen, een echte thuisbioscoop inrichten. Of misschien kijk jij maar af en toe televisie en vind je het niet prettig om deze pontificaal in de woonkamer te hebben staan. In dit geval kun je ook voor een kleiner model kiezen, die je mooi weg kunt werken in een kast.

Resolutie van het scherm

De algemene vuistregel is dat de resolutie hoger moet zijn bij een groter formaat scherm. Een hogere resolutie geeft namelijk een betere beeldkwaliteit. Controleer altijd goed of de beeldkwaliteit een resolutie heeft van minimaal 4K als je voor een tv met een groot scherm kiest. Een 4K-televisie heeft vier keer meer pixels dan een full HD-tv, wat zorgt voor een groter gevoel van realisme. Tegenwoordig zijn er ook 8K-televisies verkrijgbaar. Deze hebben weer vier keer meer pixels dan een 4K-tv. Of de beelden haarscherp zijn hangt ook af van de kwaliteit van het beeldmateriaal zelf. Momenteel is er nog weinig beeldmateriaal in 8K beschikbaar, maar naar verwachting komt hier steeds meer keuze in wanneer deze televisies populairder worden. Zo kan YouTube sommige video’s al op 8K-formaat afspelen. Voor nu zijn 8K-tv’s enkel in grote tv-formaten vanaf 65 inch te vinden.

Geld lenen in 2021: hier moet je op letten

Previous article

Besparen op verf, verstandig of niet?

Next article

You may also like