Handig

Wijn afstemmen op het moment: vind een wijn bij iedere gelegenheid!

0

Tijdens een romantisch avondje voor twee heb je misschien wel zin in een heel andere wijn dan op een zomerse dag. Of tijdens de mannenavond. En als je iets te vieren hebt, wil je misschien wel een speciale wijn opentrekken terwijl je op een doordeweekse dinsdag toch liever voor een eenvoudige allemansvriend of voor een alcoholvrije wijn gaat.
Nu zijn er natuurlijk geen regels voor welke wijn je bij welke gelegenheid drinkt, maar misschien vind je het wel fijn om je wijn af te stemmen op het moment. Daarom geven we je voor iedere gelegenheid een paar fijne, passende wijntips.

Iets te vieren?

Een verjaardag, je trouwdag of het behalen van je examen of promotie is een goede reden om het glas te heffen. Als je iets speciaals te vieren hebt, is een fles Champagne natuurlijk erg feestelijk en voor de hand liggend. Maar alternatieven zoals Crémant de Bourgogne, Cava of Blanquette de Limoux zijn ook verrassend lekker voor de afwisseling!


Ga je echt een feestje of een etentje geven voor de gelegenheid en veel vrienden uitnodigen? Dan is het verstandig om toegankelijke rode wijnen in te slaan die makkelijk drinken en niet te zwaar zijn. Een allemansvriend zoals Merlot wijn leent zich hier uitstekend voor. Wijnen van Merlot druiven hebben zachte, soepele tannines en vallen daarom in de smaak bij iedereen.

Mannenavond

Bij een mannenavond denk je wellicht meteen aan bier. Maar omdat mannen over het algemeen meestal ook groot liefhebbers zijn van een goed stukje vlees, kan een smaakvol glas wijn ook een fijne aanvulling zijn tijdens een mannenavond. Bij de barbecue bijvoorbeeld. Als je hamburgers, worstjes of een malse steak gaat roosteren raden we je een robuuste en stoere wijn aan zoals Cabernet sauvignon of Tempranillo. Deze tanninerijke, krachtige wijnen zijn echte krachtpatsers en gaan goed samen met de stevige structuur en smaak van geroosterd vlees.

Romantisch avondje

Rood is de kleur van de liefde, dus rode wijnen zijn misschien wel het meest romantisch voor een avondje samen met je lief. Als je een kaasplankje deelt, is een lekkere zwoele rode wijn met soepele tannines de beste combi. Deel bijvoorbeeld een flesje Beaujolais. Deze wijnen zijn over het algemeen, jong, fruitig en sappig en gaan goed samen met de romigheid van de verschillende kazen. Ook een fruitige mousserende wijn zoals Prosecco is erg feestelijk en geschikt als je de liefde gaat vieren.
Tip: bubbels gaan ook heel goed samen met aardbeien!

Zomerdag

Op een zonovergoten terras of in de achtertuin op een warme zomerdag, verlang je waarschijnlijk naar een lekkere gekoelde, lichte wijn. Rosé uit de Provence is ideaal voor in de zwoele zomerzon. Deze wijnen zijn namelijk heerlijk fruitig en verfrissend. Met aroma’s van framboos, aardbeien en soms wat tijm en rozemarijn hebben de rosé’s uit de Provence een toegankelijk en zonnig karakter.

Het verkennen van de innovaties van LED-verlichting

Previous article

Rapé poeder, wat is het precies?

Next article

You may also like