Trends

Zijn er verschillen in leren bij kledingstukken? 

0

Als je dit artikel ziet ben je waarschijnlijk erg into fashion, en vind het belangrijk dat jouw kledingstukken lang meegaan. Daarom hebben wij gekeken wat voor soorten leer er nu eigenlijk gebruikt worden voor jou kleding.  

Over leer valt ontzettend veel te leren. ‘De woordgrap, moesten we echt even maken voordat we begonnen’. Zo is het ene stuk leer zeker niet het andere stuk. Dat ga je zien in de kleding die je draagt. Van schoenen die gemaakt zijn van Suede tot een heren leren jas of jack. Alle soorten leer zijn weer anders en iedere soort heeft zo zijn voordelen, maar ook zijn nadelen. Wij zetten een aantal veel gebruikte leren voor je op een rij en vertellen je natuurlijk waar je op moet letten. 

Verschillende soorten leren bij kledingstukken 

We laten je allerlei verschillende soorten leer zien en vertellen je ook wat de voor- en nadelen zijn van deze soorten leer. 

Kalfsleer

Dit soort leer wordt vaak gebruikt bij kledingstukken. Zoals een dames leren broek, deze zijn vaak gemaakt van kalfsleer wanneer er echt leer gebruikt wordt. Dit is namelijk een stuk soepeler. Hierdoor kan het ook wat meer stretch geven. Leren broeken zijn vaak een combinatie van leer en elastisch materiaal wat erdoorheen geweven wordt. Hierdoor is de pasvorm een stuk beter. 

Geitenleer 

Je hebt soms ook praktische kleding die gemaakt wordt van leer. Denkt hierbij aan een handschoen. Het geitenleer is heel duurzaam en ziet er na verloop van tijd mooier en mooier uit. Daarnaast is het ook nog soepel en zacht in gebruik. 

Runderleer 

Het leer van runderen wordt ook vaak gebruikt voor kleding. Maar dan bijvoorbeeld voor een barbecue schort. Runderleer is een stuk stugger, maar geeft wel een hele fijne uitstraling. Daarnaast is het heel duurzaam en kan het zeker wel tegen een stootje. Runderleer is ook verkrijgbaar in groter vellen. Dit is bij andere soorten leer vaak niet het geval. 

Buffelleer 

Buffelleer wordt enorm vele gebruikt voor het maken van schoenen. Dit komt omdat dit leer een mooi textuur heeft in vergelijking met gladdere soorten leer. Buffels hebben namelijk meer haren dan koeien en hierdoor zie je de haarvaatjes goed. Dit kan heel mooi zijn voor een schoen. Het is wel een gevoelig soort leer voor vocht en vlekken, deze blijf je gemakkelijk lange tijd zien. 

Duurzaam omgaan met leren kleding 

Wanneer je gaat voor echt dierenleer wil je dat het geen dierenleed heeft veroorzaakt. Zo let je bijvoorbeeld op de herkomst van het leer. Kijk of het gewoon uit Nederland komt wanneer je het koopt. Dit zegt vaak meer over de industrie en de wijze waarop het kleding is geworden dan je denkt. Kies je voor echt leer, dan heb je iets in handen wat de komende 100 jaar makkelijk mee kan gaan. Denk aan de leren motorjacks voor heren die nu weer in alle kringloopwinkels liggen.

Om leer nog meer specifiek te maken voor een bepaald product wordt het vaak nog behandeld. Hierdoor ontstaat lakleer, nubuck, suède of gladleer. Afhankelijk van de diersoort dat is gebruikt voor het leer kan er een speciaal soort leer van gemaakt worden. 

Keukenrenovatie of een compleet nieuwe keuken? Dit wil je erover weten

Previous article

Zo kan je gemakkelijk Duits personeel recruiten

Next article

You may also like