Huis & Tuin

5 meest voorkomende problemen met groepenkasten

0

Een stroomstoring thuis is natuurlijk erg vervelend. Je komt er pas achter hoe afhankelijk je ben van stroom als je het niet meer hebt. Ineens ontdooit de koelkast, kun je de waterkoker niet meer gebruiken en heb je geen internet. De oorzaak van een stroomstoring kan komen door problemen met de groepenkast. Wij zetten de 5 meest voorkomende problemen met groepenkasten voor je op een rij. Sta jij niet meer voor onaangename verassingen!

De aardlekschakelaar

Als er sprake is van een kortsluiting of een te hoge weerstand, slaat de aardlekschakelaar eruit. Je hebt dan in het hele huis geen stroom meer. Niet fijn! De aardlekschakelaar is dan ook erg belangrijk. Zodra de aardlekschakelaar eruit ligt, moet je meteen controleren door welk apparaat dit komt. Zet je hem weer aan zonder het te controleren? Dan kan het voorkomen dat het apparaat problemen blijft geven en brand kan veroorzaken. Een goed functionerende aardlekschakelaar is dus een onmisbaar component in iedere groepenkast. Check dit daarom in je huis en schaf, mocht het nodig zijn, een nieuwe aan.

Groepenkast kapot

De groepenkast bestaat uit verschillende groepenkast componenten. Hierdoor kan ook de groepenkast zelf soms stuk gaan. Zo kunnen er stoppen kapotgaan, waardoor deze er telkens uit worden geslagen. Houdt dus goed in de gaten of de verschillende componenten nog wel goed werken en vervang ze indien nodig op tijd! Daarnaast is het ook af te raden om de meterkast als opbergplaats te gebruiken. Mocht er brand uitbreken is het door al die spullen moeilijk om bij de brandhaard te komen. Ook kunnen opgeslagen spullen zorgen voor extra rookontwikkeling. Zorg daarom voor een goed afgesloten groepenkast of meterkast.

Overbelasting

Een van de meest voorkomende problemen in de groepenkast is toch wel overbelasting. Dit wordt vaak veroorzaakt doordat er te veel grootverbruikers zijn aangesloten op een groep. Denk aan een wasmachine, droger, vaatwasser, koelkast etc. Als ze dan tegelijkertijd aangezet worden, slaat de stop eruit. Maar het kan ook brand veroorzaken. Zorg er daarom voor dat de grootverbruikers op verschillende groepen zijn aangesloten.

Weerstanden in de meterkast

In de groepenkast wordt gewerkt met weerstanden. De weerstand kan te hoog worden en dan slaat de stop eruit; een fijne veiligheidsmaatregel! Maar helaas heeft het ook een nadeel: soms ontstaat er te veel weerstand zonder duidelijke reden. Dit is dan ook het eerste dat je checkt, mocht het gebeuren. Als er inderdaad niks aan de hand is, kun je de stop gewoon weer erop draaien of in een nieuw huis de stop switchen.

Kapotte onderdelen in huis

Kapotte onderdelen in huis kunnen erg gevaarlijk zijn. Wandcontactdozen die loshangen of met tape aan elkaar geplakt zijn, blootliggende bedrading of een gesmolten schakelknop. Al deze situaties zijn absoluut niet veilig. Ondanks dat dit buiten de groepenkast is, heeft het wel invloed hierop. Deze kapotte onderdelen kunnen kortsluiting veroorzaken en in het ergste geval ook brand. Als het voorkomt dat de stoppen een aantal keer achter elkaar eruit springen, zet ze dan niet alleen weer aan. Ga ook op onderzoek naar het probleem. Opletten dus!

Welk btw-tarief pas ik als ondernemer toe op mijn factuur?

Previous article

Tuinstoelen kopen: 5 zaken waar je aan moet denken

Next article

You may also like