Geld

Dit betekent het als je belegt in beleggingsfondsen

0

In de wereld van het beleggen zijn er heel veel opties en vormen te kiezen. Een van deze vormen is kiezen voor een beleggingsfonds. Maar wat dat precies inhoudt en hoe je op deze manier jouw geld kunt laten groeien vertellen we jou graag in deze blog.

Allereerst is het goed om even bij het begin te beginnen. Want wat houdt een beleggingsfonds nu eigenlijk in? Bij een beleggingsfonds wordt het geld van verschillende beleggers belegd. Je stop jouw geld dus in een beleggingsfonds dan wordt jouw geld verdeeld over meerdere soorten beleggingen gestopt. Bijvoorbeeld de beleggingen van bedrijven. Sectoren of regio’s. Waarom zou je dat doen? Simpelweg omdat je op deze manier de risico’s kunt verspreiden. Het wordt tenslotte over meerdere beleggingen verspreid. Loopt het bij de ene niet zo lekker maar bij de andere wel dan is het minder voelbaar in jouw portemonnee.

Kiezen voor een beleggingsfonds

Nu vraag je natuurlijk ook af wanneer je zou kiezen voor een beleggingsfonds? Kijk anders en ontdek opties. Want wanneer kan dit nu voor jou aantrekkelijk zijn? Allereerst wanneer jij liever kiest voor een brede spreiding van je beleggingen dan voor een enkelzijdige aanpak. Maar ook wanneer alles nog wat nieuw voor je is en je niet alle kennis en tijd hebt om je helemaal in de markt te verdiepen. Dit is ook van toepassing wanneer je geen tijd hebt om de marktomstandigheden te onderzoeken en op basis daarvan jouw keuzes te maken. Wil je liever kleine bedragen per maand beleggen? Dan is een beleggingsfonds ook iets voor jou.

We willen je graag nog iets meer vertellen over hoe het precies werkt. Want wordt er in een beleggingsfonds dan evenredig belegd? Met andere woorden: wordt het bedrag gedeeld door het aantal fondsen? De samenstellingen van de portefeuille, zo wordt de groep beleggingsfondsen genoemd, verschillen vaak van elkaar. Hoeveel er in een belegging wordt gestopt is afhankelijk van wat de fondsbeheerders beslissen. Zij voeren vaak een bepaald beleid en hebben een visie die de nastreven. Zoals we net al vertelden is dat natuurlijk ook waar je hun voor hebt gevraagd. Vaak hebben zij kennis van zaken, weten ze hoe ze moeten beleggen, kennen ze de markt en weten ze hoe ze spel moeten spelen.

Hogere kosten

Klinkt ideaal toch? Het is wel goed om te weten dat er een klein nadeel zit aan beleggingsfondsen. De fondsbeheerders nemen namelijk iets meer kosten in rekening. Ze beheerden tenslotte de beleggingen. Uiteraard verschillende deze kosten per beleggingsfonds. Maar doordat zij jouw geld in verschillende bedrijven investeren is de kans op een groot verlies ook minder groot. Dat komt omdat de risico’s grotendeels worden verspreid. Je kan je voorstellen dat als je jouw geld over 15 bedrijven verdeelt je een eventueel beter kunt hebben dan wanneer je all-in gaat op één sector of bedrijf.

Nog een laatste tip: kies voor een portefeuillesamenstelling die wel bij je past. Zo zijn er steeds meer duurzame investeringen. Ook is het goed om te kijken naar de fondsbeheerders.

Handige tips bij het kopen van inktcartridges

Previous article

Een mooie huiskamer op een budgetvriendelijke manier: zo doe je het

Next article

You may also like