Het coronavirus houdt de wereld sinds eind januari behoorlijk in zijn greep. Leek het voor Nederland lang een ver-van-mijn-bed-show, inmiddels volgen de maatregelen elkaar in rap tempo op en komen steeds meer mensen thuis te zitten. Enkele groepen worden hard geraakt door de maatregelen, waaronder een grote groep ZZP’ers. Velen zitten nu en de komende weken zonder werk en dus zonder inkomen, en niet iedereen heeft een buffer. Hoe zorg je dat je de komende periode financieel doorkomt als ZZP’er?
Zelf de broekriem ophouden
De overheid was duidelijk: de ZZP’ers hebben zelf voor dit onzekere bestaan gekozen en hoeven dus geen of weinig steun te verwachten. Dat dit nogal kort door de bocht is, en het eerste zeker niet voor de hele groep van bijna 1,5 miljoen ZZP’ers opgaat, is een discussie die heel relevant is maar het probleem nú niet oplost.
Vele ZZP’ers worden onderbetaald en kunnen het zich niet veroorloven een buffer op te bouwen. Ook startende ondernemers, die dit zeker niet hebben zien aankomen, hebben zo’n buffer waarschijnlijk niet. Gelukkig is er ook een groep die wel gewoon kan blijven werken of wel de komende periode kan overbruggen. Maar ook voor hen kan wat extra armslag wenselijk zijn.
Het hoofd boven water houden
Aankloppen bij de overheid heeft dus vooralsnog weinig zin. Je zult het als ZZP’er, wederom, zelf moeten gaan regelen. Om de komende weken, of langer, te overbruggen, kun je een zakelijke lening aanvragen. Vooral als jouw zakelijke kosten wél doorlopen maar je inkomsten verminderen, is dit een oplossing. Je wil natuurlijk geen achterstand opbouwen bij je leveranciers die je straks weer nodig hebt.
Ook voor andere zaken, als de dagelijkse uitgaven van je huishouden, kun je kiezen voor geld lenen. Doe dit dan bij een betrouwbare partij die lage rentes rekent, zodat het niet onnodig duur wordt.
Op basis van wat je tot op heden verdiend hebt, en de verwachting dat je na de komende periode weer aan het werk kunt en dus geld verdient om je lening weer af te lossen, zijn er gelukkig nog steeds mogelijkheden op dit moment.