HandigWerk & School

Drie manieren om aan een baan te komen

0

Op zoek naar een nieuwe baan? Waar het vroeger een kwestie van de advertenties waarin personeel werd gezocht bijhouden was, zijn er tegenwoordig tal van andere manieren te bedenken die je kunnen helpen om snel een leuke, nieuwe baan te vinden die perfect bij je past.

Zorg voor een goed netwerk

Tegenwoordig is een goed netwerk onmisbaar, in heel veel verschillende beroepen. De meeste vacatures worden (deels) vervuld door een stukje ‘ons-kent-ons’. Solliciteer je bij een bedrijf op voordracht van iemand die er al werkt, dan heb je vaak een streepje voor. Zorg er dus voor dat je netwerk altijd goed gevuld is en blijft, en houd contact met mensen die op een later moment waardevol voor je kunnen zijn.

De reden dat werkgevers graag iemand aannemen die via een netwerk binnenkomt, is omdat het ze een extra stukje zekerheid geeft. Ze hoeven niet de referenties die een sollicitant zelf opgeeft af te gaan bellen, in de hoop een objectief verhaal te krijgen, maar kunnen direct in gesprek met iemand die zij zelf kennen, en die al eerder met de sollicitant heeft samengewerkt. Zeker voor executive vacatures geldt dat sollicitanten die via een connectie binnenkomen vaak een streepje voor hebben. Heeft iemand goede ervaringen met een interim manager, dan is dat al snel een reden om diegene op gesprek uit te nodigen. Vaak zelfs al voor diegene van de vacature af weet of erop gesolliciteerd heeft.

Laat anderen voor je zoeken

Wat ook een goed idee kan zijn, is om anderen voor je te laten zoeken. Er zijn volop bemiddelingsbureaus die je, zeker als je tot bepaalde beroepsgroepen behoort, maar wat graag in hun bestand opnemen, en namens jou op zoek gaan naar een bedrijf en functie die bij je past. Dit kan zijn op het moment dat je concreet op zoek bent naar een nieuwe baan, maar kijk ook niet raar op als zij je benaderen als ze een functie voor je hebben ontdekt die perfect bij je past, terwijl je eigenlijk niet eens op zoek was. Op zo’n moment even gaan praten, kan geen kwaad. Wellicht is het de baan van je dromen, en anders breid je in ieder geval je netwerk weer een beetje verder uit.

Zet jezelf in de etalage

Een beetje ongemakkelijk misschien, maar steeds vaker wel de manier om op te vallen: jezelf prominent in de etalage zetten. Gebruik bijvoorbeeld je LinkedIn-profiel om jezelf op een originele manier te presenteren. Maar een filmpje, zodat potentiële werkgevers je kunnen zien en horen, en zorg ervoor dat kijkers je écht leren kennen. Op die manier val je op, wordt je profiel sneller gedeeld en heb je een grotere kans om een baan te vinden die perfect bij je past.

Led Verlichting iets voor jouw bedrijf? 5 Tips

Previous article

Schoonmaakfouten die bijna iedereen (dus jij ook) maakt

Next article

You may also like