Het kopen van je eerste auto is een spannend moment. Vraag jij je af wat je allemaal moet regelen en wat je te wachten staat? Van de kosten voor verzekering voor de auto tot de afwegingen die je moet maken: met de volgende handige tips ben jij goed voorbereid en ben je er zeker van dat je een goede koop doet.
Kosten voor een auto
Voordat je besluit om een auto aan te schaffen, moet je niet alleen kijken naar de prijs die je voor de auto zelf wilt betalen maar ook overige bijkomende kosten. Je krijgt er maandelijks een kostenpost bij. Als autobezitter betaal je namelijk voor de verzekering van je auto, de wegenbelasting, een eventuele parkeervergunning, de apk en onderhoud en af en toe een reparatie. Daarnaast is het ene merk en model een stuk meer onderhevig aan afschrijving dan de ander. Hoe hoog de kosten zijn voor het rijden van een auto is onder andere afhankelijk van het formaat en gewicht van de auto. De kosten voor apk, onderhoud en reparaties hangen af van de staat van onderhoud waarin de auto die jij op het oog hebt verkeert. Bij een tweedehands auto is het aan te raden om te kiezen voor een auto die altijd op tijd zijn onderhoudsbeurten heeft gehad. Bij een nieuwe auto loop je een kleinere kans dat je voor onverwachte kosten komt te staan, maar de afschrijving op een nieuwe auto is zeer groot.
Welk soort brandstof?
Jij weet in welke prijscategorie je op zoek kunt naar een auto. Nu is het belangrijk om te besluiten op welke brandstof jouw auto mag rijden. Zo is het vaak verstandig om een diesel te rijden als je jaarlijks veel kilometers gaat maken. De brandstofprijs van diesel ligt namelijk een stuk lager dan die van benzine. De wegenbelasting is wel aanzienlijk hoger. Daarnaast worden oudere dieselauto’s uit de centra van verschillende grote steden geweerd. Bij lichtere auto’s ligt het omslagpunt rond de 13.500 kilometer, bij zwaardere auto’s rond de 14.500 kilometer. Dan is diesel voordeliger dan benzine. Daarnaast kun je ervoor kiezen om elektrisch te gaan rijden of een plug-in-hybridmodel uitzoeken. Dit scheelt je niet alleen in gebruikskosten maar ook in wegenbelasting. De aanschafprijs van dit soort auto’s ligt doorgaans wel hoger en tweedehands is het aanbod kleiner.
Kopen of leasen?
Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om een auto te leasen. In dit geval betaal je maandelijks een vast bedrag voor het gebruik van de auto, waardoor je nooit voor onverwachtse kosten komt te staan. Ook hoef je geen groot bedrag in één keer uit te geven. Een nadeel is dat een leasecontract als schuld wordt geregistreerd. Dit kan in je nadeel werken als je binnenkort bijvoorbeeld een hypotheek af wilt sluiten.