Geld

Schade aan je auto: claimen of niet?

0

Je wil er misschien liever niet over nadenken, maar het kan gebeuren. Een ongeluk zit in een klein hoekje en daarmee schade aan je auto dus ook. Gelukkig heb je een autoverzekering! Maar wacht heel even voordat je direct een claim gaat indienen, want in sommige gevallen kan het voordeliger zijn om de schade zélf te betalen. Hoe dat werkt vertellen we jou in deze blog.

Misschien denk je: maar waarom zou ik niet direct de schade claimen ik heb een speciale verzekering auto? Dit heeft te maken met je schadevrije jaren. Als de schade niet op iemand anders te verhalen valt dan op jou dan wordt het bedrag vergoed. Maar dat betekent ook dat je waarschijnlijk zal dalen in de schadevrije jaren. Dat is iets wat je juist niet wilt, omdat dit ook invloed heeft op je premie. Als je veel schade claimt dan kan dit dus gevolgen hebben op de hoogte van je premie. Met andere woorden: als je nooit claimt zakt de prijs van je premie door je schadevrije jaren. Gebeurt dit wel dan zal je meer moeten betalen.

Meer weten over autoverzekeringen? Klik hier

Je begrijpt nu dat je dus niet direct schade wilt gaan claimen bij je verzekering. Maar dat het goed is om even te kijken naar de situatie. Stel de situatie is zo dat er duidelijk een dader aan te wijzen is, dan wordt de claim bij hem of haar ingediend en krijg jij je geld voor de reparatie gewoon terug. Een andere situatie is dat de schade zo groot is dat je het niet zelf kunt betalen en je dus je verzekering vraagt. Maar het kan ook zijn dat er een dader is die het niet voor jou kan betalen. Zoals een aanrijding met een wild dier. Iets dat in 2020 veel meer gebeurde dan de jaren ervoor.

Zelf de schade betalen

De derde optie is zelf de reparatie aan de auto te betalen. Dit doe je wanneer je schade niet zó groot is, maar dat het wel je schadevrije jaren kan aantasten. Hierbij is het belangrijk dat je kijkt naar de balans tussen hoeveel je premie om hoog gaat en hoeveel de kosten zijn als je de schade laat maken. Stel je zakt van trede 15 naar trede 9 doordat je schadevrije jaren minder worden. Dan wordt je premie hoger met 540 euro. Alle schade boven dit bedrag kun je dus beter claimen, alles onder de 500 euro kun je beter zelf betalen.

Eerste auto kopen: handige tips

Previous article

Dit moet je weten over een ergonomische bureaustoel

Next article

You may also like