Huis & Tuin

Eigen moestuin? 3 tips voor beginners

0

De smaak van groenten uit eigen tuin is onovertreffelijk. Niet alleen omdat je deze met je eigen handen gekweekt hebt, maar ook omdat je precies weet hoe ze verzorgd zijn. Dat er bijvoorbeeld enkel organische meststoffen zijn gebruikt en dat je ze direct op je bord kunt hebben. Dat maakt niet alleen elk gerecht veel beter, maar voelt ook nog eens ontzettend goed. Toch blijft een eigen moestuin voor veel mensen een droom. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Iedereen met een tuin of zelfs balkon is in staat om een moestuin te creëren. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe je moet beginnen. Is het ook altijd al jouw droom geweest om zelf groente te telen? Laat je dan inspireren door de volgende tips voor beginners om van jouw moestuin een waar succes te maken. 

1. Begin niet te groot 

Sommige mensen hebben waanzinnige plannen en komen uiteindelijk tot de conclusie dat een eigen moestuin toch wel heel veel tijd vergt. Als je teveel hooi op je vork neemt, is de kans alleen maar groter dat je uiteindelijk je plannen laat varen of zelfs jouw mooie moestuin geheel laat overwoekeren door onkruid. Zonde! Niet doen dus. Je hoeft immers niet al te groot te beginnen. Zeker niet in het begin. Dan zul je al genoeg tijd kwijt zijn aan het opdoen van kennis met betrekking tot de verzorging. Het moet wel leuk blijven. Je kunt beter op een later moment uitbreiden als het lekker loopt, dan direct heel groots te beginnen en daardoor falen. Begin dus gewoon met enkele potten of een klein lapje grond. Op die manier kun je eerst wennen aan een eigen moestuin en onderzoeken of dit überhaupt wel iets voor jou is.

2. Wat ga je verbouwen? 

Dan komt natuurlijk de belangrijke vraag: 'wat ga je precies verbouwen?' Dit is van meerdere factoren afhankelijk. Op de eerste plaats natuurlijk van je eigen smaak. Wat zijn groenten die je ook echt graag eet en veelvuldig koopt in de winkel? Daarnaast is het ook goed om te weten dat sommige groenten lastiger te telen zijn dan andere. Daarom is het belangrijk om jezelf hier eerst goed in te verdiepen en ook advies te vragen in de winkel. Kies ook voor groenten die in de winkel relatief duur zijn en die jij dus een stuk goedkoper kunt verbouwen. Sommige groenten zijn ook simpelweg lekkerder als ze direct vanuit de grond op je bord verschijnen. Dit zijn tevens groenten die graag verbouwd worden. 

3. De juiste plek 

Dan is het ook nog belangrijk om de juiste locatie voor je moestuin te vinden. Het is belangrijk dat er voldoende beschutting aanwezig is tegen de wind. Wind kan immers veel schade aanrichten. Daarnaast moet het makkelijk zijn om deze plek te bewateren. Ook is het prettig als er in de buurt ruimte is om tuingereedschap op te bergen of misschien zelfs een composthoop te creëren. Onderzoek dus goed waar in de tuin voldoende mogelijkheden zijn om jouw moestuin te laten slagen. 

Hoe verzeker ik mijn bedrijf tegen aansprakelijkheid?

Previous article

ATEX, telefoons voor in de bouw

Next article

You may also like