Huis & Tuin

Gebaksborden: het verschil tussen aardewerk, keramiek en porselein

0

Waarschijnlijk heb jij wel gebaksbordjes in huis. Maar zodra je het hebt over servies denk je al gauw aan porseleinen kopjes en schoteltjes. Keramiek of aardewerk wordt vaak in éen adem genoemd. Alleen dit is echter niet terecht. Er is namelijk een groot verschil tussen deze materialen. In deze blog vertellen we jou daar meer over.

Je zou denken dat deze drie hetzelfde zijn. Maar gebaksborden van porselein zijn toch vaak een stuk duurder dan bordjes van keramiek of aardewerk. Dit ondanks dat ze gemaakt worden van basisproducten zoals water en klei. Wij leggen je in dit artikel uit wat de verschillen zijn en waarom jij je taartje voortaan het liefst wilt eten van porselein.

Wat is porselein voor materiaal?

Een luxere uitstraling dan porselein ga je niet krijgen op het gebied van servies. Soms is het zo verfijnd materiaal dat het haast doorschijnend is. Dit oogt natuurlijk ontzettend bijzonder als je zulke gebaksborden in handen hebt. Porselein wordt dan ook gebakken onder een temperatuur van tussen de 1300 en 1500 graden Celsius. En daarnaast heb je verschillende soorten porselein. Denk aan het dure en zeer verfijnde Chinese porselein. Je hebt ook premium porselein. Dit is iets zwaarder dan normaal porselein en vaak ook iets minder gedetailleerd geproduceerd.

Wat is aardewerk en keramiek?

Wanneer we het hebben over aardewerk of keramiek hebben we het eigenlijk gewoon over klei. Het grootste bestandsdeel bij deze productie is namelijk klei. Het heeft dan ook een robuustere uitstraling dan porselein. Het heeft ook een lagere temperatuur nodig om te bakken. Keramiek is behoorlijk populair. Dit komt door de uitstraling en ook doordat je het goed kan beschilderen. Daarnaast is het ook een stuk sterker en steviger dan porselein.

Wat zijn de voor- en nadelen van porselein en aardewerk?

Porselein heeft enerzijds een licht gewicht en is aan de andere kant relatief stevig. Dit zorgt ervoor dat je porselein vaak kan gebruiken en op elk moment. Ook kan porselein goed in de vaatwasser en is het makkelijk schoon te maken. Helaas kan porselein ten opzichte van aardewerk niet zo goed tegen warmte. Hiervan wordt het sneller broos en wordt de kleur een stuk doffer. Bijvoorbeeld door koffie en thee.

Aardewerk of keramische gebaksbordjes zijn wat minder stootbestendig. Het voordeel is wel dat er een kleine glazuurlaag op deze bordjes wordt aangebracht, zodat ze een stuk meer krasbestendig zijn. Ook zijn ze verkrijgbaar in meer kleuren dan alleen in het wit. Wat bij porselein wel het geval is.

Wat zijn de beste gebaksbordjes?

De vorm van een gebaksbordje is natuurlijk belangrijk. Zo kiezen veel mensen voor een rond bordje, maar is een vierkant bordje eigenlijk veel slimmer om te gebruiken bij het eten van een gebakje. Dit omdat een punt taart hier veel beter op past. Gebaksborden kunnen ook leuk bedrukt worden of hebben vaak vrolijke motiefjes. Hierdoor hoef je minder je best te doen om een gebaksbordje mooi op te maken.

Gebaksbordjes zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Maar uiteindelijk is het belangrijkste dat een gebaksbordje past in de stijl van je andere servies. Als de gebaksborden helemaal uit de toon vallen dan zal dat natuurlijk opvallen.

Zin in taart gekregen? Bekijk deze key lime pie eens!

Je werkomgeving wordt steeds persoonlijker

Previous article

Een gezonde levenswijze

Next article

You may also like