Gezond

Een gezonde levenswijze

0

Overal om ons heen zien we het: de drang om gezond te leven. Op Instagram lijken influencers dagelijks naar de sportschool te gaan, altijd groene sapjes te drinken, en altijd maar salades te eten. Dit verschijnsel is niet heel erg gek, aangezien aandoeningen zoals overgewicht en obesitas de afgelopen jaren sterk zijn toegenomen. In het straatbeeld zijn fastfoodketens zoals McDonalds, Burger King en Febo moeilijk weg te denken. In de supermarkt staan er bij de kassa altijd lekkernijen om de consument toch te verleiden om iets ongezonds mee te nemen; chocoladerepen, zakjes chips, snoepjes. Ongezond eten wordt nog net niet met de paplepel ingegoten.

Gelukkig zijn mensen de afgelopen jaren zich hier meer bewust van geworden en maken daardoor betere keuzes op het gebied van voeding, maar ook op het gebied van beweging.

Beweging mag niet ontbreken

Wat niet mag ontbreken is een gezonde dosis beweging. Hoeveel beweging ideaal is voor iemand, verschilt per persoon. Een vuistregel is wel dat ieder mens dagelijks 30 minuten matig-intensieve beweging nodig heeft. Een voor de hand liggende optie om aan deze 30 minuten te komen is in de sportschool. In Nederland is er een groot aanbod aan verschillende sportscholen, variërend van sportscholen die gefocust zijn op groepslessen, sportscholen die gespecialiseerd zijn in bepaalde vormen van beweging, en algemenere sportscholen. Een van de meest bekende ketens is Basic-Fit. Alle Basic-Fit sportscholen bieden een grote hoeveelheid sport apparatuur aan, verschillende groepslessen en opties voor personal training.

Personal training kan nuttig zijn voor mensen die bepaalde gezondheidsklachten hebben, of willen bewegen met een specifiek doel. Het kan ook nuttig zijn voor mensen die al op redelijk hoog niveau sporten, maar ergens op vastlopen. Een personal trainer leert het lichaam van zijn cliënt goed kennen en kan daardoor advies op maat geven. Het enige nadeel van personal training is dat het behoorlijk prijzig kan zijn.

Een gezond dieet

Cruciaal voor een gezonde levenswijze is een gezond dieet. Het voedingscentrum is een onafhankelijk orgaan dat gesubsidieerd wordt door de overheid om betrouwbare informatie te verschaffen over een gezond dieet. Juist omdat het subsidie van de overheid ontvangt heeft het voedingscentrum geen commercieel belang, waardoor het 100% eerlijk kan zijn.

Het voedingscentrum is al sinds het begin van de vorige eeuw actief en bestaat uit een groep van wetenschappers, diëtisten en communicatieprofessionals. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek geeft het voedingscentrum praktische adviezen die makkelijk te volgen zijn voor de Nederlandse bevolking. Een bekend voorlichtingsmodel is de Schijf van Vijf: een schijf die de essentie van gezond eten samenvat. Vanuit de Schijf van Vijf wordt het eten van veel groenten en fruit aangeraden. Ook andere basisproducten zoals graan, brood en aardappelen; vis, vlees, peulvruchten, zuivel, noten en ei; smeer- en bereidingsvetten en dranken zijn opgenomen in de Schijf van Vijf.

Het voedingscentrum heeft apps en voedingsprogramma’s die gezond eten nog toegankelijker maken voor de bevolking.

Gebaksborden: het verschil tussen aardewerk, keramiek en porselein

Previous article

Het belang van goed onderhoud aan je lasermachine

Next article

You may also like