Jaarlijks gaan er tijdens kerst enorm veel bomen over de toonbank heen, maar hoeveel worden nou precies verkocht in de decembermaand?
Hoeveel bomen worden er verkocht?
De markt van de kerstbomen is vrij hectisch, de bomen worden allemaal in een korte tijd geleverd, verkocht en ook snel weer weggegooid. In ongeveer 1,5 maand tijd wordt er in Nederland zo’n 75 tot 100 miljoen in de Kerstbomenbranche omgezet. Ongeveer de helft van de verkochte sparren komen uit Nederland.
De meeste zilversparren die we in december in huis halen worden gekweekt in Drenthe, Overijssel, Gelderland of Noord-Brabant. De meeste Nordmann-bomen komen uit Denemarken of Duitsland. Daar kan die type boom het beste groeien. De meeste kerstbomen worden verkocht in de eerste week nadat Sinterklaas weer uit het land is. Met name het eerste weekend na 6 december is ontzettend druk. Voor velen is het traditie om direct een mooie spar in huis te halen en kerst te verwelkomen.
De gemiddelde boom
Er worden gemiddeld 2,5 tot 2,7 miljoen kerstbomen verkocht per jaar in Nederland. Van die bomen zien de meeste er vrijwel hetzelfde uit. Nederlanders hebben nou eenmaal graag een mooie boom in huis. De klassieke kerstboom heeft een piramidevorm, is vol zonder open gaten en heeft een rechte piek. Een doorsnee Nordmann-spar van tien jaar oud is het perfecte voorbeeld. Deze boom is na tien jaar 1,75 meter lang en kost ongeveer tussen de 30 en 35 euro. Nederlanders kiezen wel steeds vaker voor een boom die langer is dan 2 meter. Er wordt ook steeds vaker een tweede iets kleinere boom bijgekocht. Een sparretje van 80 centimeter tot 1 meter. Meestal wordt deze boom dan in de hal gezet of in een tweede kamer.
De Nordmann is dus wel echt gewild in Nederland. Dat heeft met meerdere factoren te maken. De Nordmann is over het algemeen een grotere volle boom. Iets wat de Nederlanders wel zien zitten. Onze kerstboom moet niet te karig zijn. Daarnaast blijven de naalden van een Nordmann relatief lang zitten. Dat heeft twee voordelen: je hoeft niet elke dag de naalden op te vegen die zijn uitgevallen en je kan deze boom al lekker vroeg in huis halen, want hij blijft sowieso goed tot Kerstmis! De Nordmann is over het algemeen net iets duurder dan een andere zilverspar, maar door de goede kwaliteit is dat iets waar de consumenten zich wel overheen willen zetten. Het is tenslotte maar één keer per jaar kerst.
Soorten kerstbomen
Er worden dan wel ontzettend veel groene sparren gekapt en verkocht, echte groene bomen zijn niet de enige soorten kerstbomen die worden verkocht rond deze tijd van het jaar. Zo zijn er bijvoorbeeld ook kunstkerstbomen of houten kerstbomen als vervanging van de klassieke Nordmann.
Houten kerstboom
Een boom gemaakt van alleen hout klinkt je misschien wat gek in de oren, maar ook deze kerstboom staat ontzettend gezellig in de kamer. Je kan zo’n houten kerstboom natuurlijk zelf in elkaar zetten, maar je kan er ook een kopen die kant en klaar bij je wordt afgeleverd. Als je zelf besluit om een houten kerstboom in elkaar te knutselen, kan je alle kanten op die je zelf wil. Zoek hier en daar wat inspiratie op en je kan zo aan de slag. Ben je niet zo van het klussen, dan kan je zoeken op houtenkerstboom.com en daar je favoriete houten kerstboom uitzoeken.
Zo bestaan er houten kerstbomen met een totaal verschillend uiterlijk. Je hebt de spiraalboom, die vanuit het midden smal begint en langzaam in een spiraalvorm steeds breder wordt. Je kan er je eigen kerstballen en ornamenten inhangen en de boom stijlen zoals jij het wil. Of je kan kiezen voor een kerstboom die bestaat uit latten van verschillende lengtes. Zo kan je de latjes individueel draaien en creëer je een 3D effect. Ook deze boom kan je precies zo stijlen zoals jij wil.
Kunstbomen
Dan een anders soort kerstboom: de kunstboom. Laten we wel wezen, dit is de perfect boom voor mensen met dieren in huis. Geen prikkende naalden, geen uitvallende naalden, geen gedoe en je kan hem elk jaar weer uit de verpakking halen. De kunstkerstboom stijgt zelfs langzaam in populariteit. Over het algemeen gaat een kunstboom namelijk 10 jaar mee. Een mooie kunstkerstboom kost dan ook al gauw 100 euro, maar dan heb je ook wat. Een echte Nordmann kost namelijk al gauw 40 euro en dat elk jaar weer.
De overige bomen
Wat gebeurt er met de kerstbomen die niet verkocht worden? Er blijven altijd bomen over die niemand mooi vindt, die niet worden gekozen en dus geen plekje hebben voor kerst. Gelukkig bestaat er een tweede kans voor deze kerstbomen! De meesten worden door lokale initiatieven ingezameld en daar gebruikt. Bijvoorbeeld bij de schaatsbaan of bij een dorpshuis of andere activiteit voor de buurt. De meeste initiatiefnemers kloppen dan aan bij de Intratuin of een ander tuincentrum om te vragen of er nog bomen beschikbaar zijn. Zo krijgen ook de bomen die niet direct verkocht worden een tweede kans.
De exemplaren die daaruit overblijven hebben helaas weinig kans meer. De bomen die overblijven worden meestal in een hakselaar gegooid. Daar worden de bomen versnipperd. Gelukkig kunnen deze houtsnippers gewoon weer opnieuw gebruikt worden. De afvalverwerker kan de houtsnippers composteren en er weer vruchtbare grond van maken. Zo gaan de bomen die geen plekje hebben gekregen met kerst, weer terug de natuur in. Toch goed om te weten dat er een groene manier is van kerstbomen recyclen.