Werk & School

Hulp bij je studiekeuze: van mbo naar hbo

0

Heb je recent een mbo-opleiding afgerond, of ben je hier nog mee bezig? De stap naar het hbo voor een vervolgopleiding kan het overwegen waard zijn. Wat komt er kijken bij de overgang van mbo naar hbo? Zijn er specifieke vereisten waaraan je moet voldoen om je in te kunnen schrijven voor een hbo-opleiding? Kun je bijvoorbeeld direct van mbo 4 naar hbo, of moet je nog een tussenopleiding afronden? In dit artikel lees je er meer over. Door na een mbo-opleiding te beginnen aan een hbo-opleiding voorkom je dat je op een later moment mogelijk denk: had ik maar een vervolgstudie gedaan. 

Voordelen van de stap van mbo naar hbo

Verschillende redenen maken de stap van mbo naar hbo interessant. Zo heb je een beter vooruitzicht op een goed betaalde functie. Ook de kans op een baan neemt toe: je bent met twee afgeronde opleidingen breder inzetbaar. Naast deze algemene voordelen van de keuze voor het volgen van een hbo-opleiding, kun je hier ook persoonlijke redenen voor hebben. Mogelijk wil je een andere richting op dan je tot nu toe gedaan hebt bij je mbo-opleiding. Met een hbo-opleiding geef je jouw professionele carrière richting. Ook komt het vaak voor dat men na het afronden van een mbo-opleiding nog niet toe is aan een fulltime baan. Doorstuderen vormt voor deze groep de ideale oplossing. 

Met een mbo-4 diploma beginnen aan je hbo-opleiding 

Om aan een hbo-opleiding te kunnen beginnen, heb je voldoende aan een mbo-4 diploma. Een afgeronde mbo-4-opleiding vormt een goede basis voor je vervolgstudie op de hogeschool. Er zijn in sommige gevallen zelfs mogelijkheden om met dit diploma voor een verkort programma op het hbo te kiezen. Dit hangt af van de opleiding die je wilt volgen en reeds gevolgd hebt. Op de website van de hogeschool die de door jou gekozen opleiding aanbiedt, vind je hier vaak meer informatie over. 

Tip: kijk ook eens naar een Associate Degree (AD), wanneer je een hbo-opleiding van vier jaar te lang vindt duren. Deze AD’s doorloop je in twee jaar. 

Verschillen tussen mbo en hbo 

Soms twijfelen studenten of zij het niveau op de hogeschool aan kunnen na het afronden van een mbo-opleiding. Die onzekerheid is in veel gevallen onterecht. Met de juiste motivatie lukt het je om ook een hbo-opleiding af te ronden! Een belangrijk verschil tussen het mbo en hbo zit in het studietempo. Op de hogeschool gaat het net wat sneller en werk je zelfstandiger. 

Heeft een zakelijke bestelwagen een speciale verzekering nodig?

Previous article

Ben jij geïnteresseerd in een passief inkomen?

Next article

You may also like