Kersvers je BHV-certificaat op zak? Gefeliciteerd! Je hebt er als BHV’er een hoop verantwoordelijkheden bij. Veel van die verantwoordelijkheden worden pas zichtbaar zodra er een ongeluk op de werkvloer gebeurt, maar er is één ding dat jaarlijks blijft terugkomen: de veiligheidscursus die je aan je collega’s gaat geven. Het is niet verplicht, maar veel bedrijven kiezen er toch voor om minimaal een keer per jaar het hele team te laten oefenen met noodsituaties. Als je deze middag voor het eerst moet organiseren, dan komt er veel op je af. Met behulp van deze tekst wordt het hopelijk een stuk overzichtelijker!
Oefenen met een brandblusser
Dit is eigenlijk een van de belangrijkste activiteiten die je met een heel team kunt oefenen. Het is handig om een aparte brandblusser te kopen, zodat je collega’s allemaal kunnen oefenen zonder dat dit ten koste van een functionerende brandblusser in het gebouw gaat. Voor mensen die nog nooit een brandblusser hebben gebruikt, kan het allemaal best ingewikkeld lijken. Het is dan ook belangrijk om te benadrukken dat het eigenlijk best wel meevalt, zolang je het vuur uiteindelijk maar weet te doven.
De vluchtroutes en verzamelplaatsen kennen
Als je tijdens een evacuatie moet opzoeken waar jouw verzamelplaats is, dan ben je al te laat. Laat tijdens de veiligheidscursus altijd aan al je collega’s zien wat de vluchtroutes en de verzamelplaatsen zijn. Dit helpt ze om te onthouden hoe ze in een daadwerkelijk noodgeval naar buiten moeten komen. Misschien valt er samen wel een goed ezelsbruggetje te verzinnen dat het nog makkelijker maakt! Natuurlijk is het ook belangrijk dat elke ruimte van het gebouw een plattegrond heeft, die makkelijk te zien is. Laat je collega’s zien hoe ze deze plattegrond moeten gebruiken, voor als ze de vluchtroutes toch wel zijn vergeten. Het kan natuurlijk ook geen kwaad om eens in de zoveel tijd een evacuatie te oefenen. Hiermee weet iedereen gelijk hoe zij zich in een noodgeval gedragen.
Ook reanimeren kun je leren
Als BHV’er ben jij hoofdverantwoordelijke bij een ongeval. Helaas kun je niet overal tegelijk zijn, en zal het vast ook een keer voorkomen dat je simpelweg niet aanwezig bent. Daarom is het handig als zo veel mogelijk collega’s ook weten hoe zij iemand moeten reanimeren. Natuurlijk zijn zij niet zo goed voorbereid op de taak en hebben ze geen diploma, maar ze kunnen een hypothetisch slachtoffer in ieder geval ondersteunen totdat de hulpdiensten er zijn. Het zou voor zich moeten spreken, maar zorg er voor dat je het reanimeren altijd op een goede pop oefent, en niet op elkaar.
Waar koop ik mijn spullen?
Het organiseren van een veiligheidscursus gaat niet zonder de juiste spullen: in dit artikel alleen al zijn er meerdere oefenmaterialen genoemd die je niet in elke winkel kunt vinden. Als je zeker wilt weten dat je de juiste spullen bestelt, doe dit dan via een site als die van de ARBO winkel. Hier vind je materialen die niet snel kapot gaan, en waar je jouw collega’s rustig mee aan de gang kunt laten gaan.