Huis & Tuin

Zonne-energie: zo lang gaan zonnepanelen mee

0

Zonne-energie levert een hoop geld op. Maar je moet ook een flinke duit in het zakje doen wanneer je erin investeert. Het is dan ook niet gek dat je wilt weten wanneer je die investering hebt terugverdiend, hoelang zonnepanelen meegaan en van welke financiële voordelen je gebruik kunt maken. Wij geven je antwoord op je belangrijkste vragen!

Levensduur van zonnepanelen

Zonnepanelen gaan gemiddeld volgens de Consumentenbond zo’n 25 jaar mee. Maar de omvormer – het onderdeel dat de gelijkstroom uit de zonnepanelen omzet in wisselstroom – is vaak al na 10 tot 15 jaar aan het einde van zijn levensduur. Deze zul je dus zeer waarschijnlijk tussendoor wel eens moeten vervangen. De omvormer is namelijk essentieel om je opgehaalde stroom te kunnen gebruiken voor je apparaten in huis. En om de zonnepanelen aan te sluiten op het elektriciteitsnet.

Terugverdientijd van zonnepanelen

De terugverdientijd van je zonnepanelen is afhankelijk van een heleboel verschillende factoren. Allereerst natuurlijk van het aantal zonnepanelen dat je laat zetten tegen welke prijs. Maar ook de capaciteit van je zonnepanelen is van grote invloed. Want die bepaalt hoeveel energie je daadwerkelijk kunt ophalen. Verder zijn er behoorlijke verschillen tussen de bedragen die energieleveranciers betalen voor de stroom die jij levert.

Er bestaat een formulie om uit te rekenen wat de jaaropbrengst ongeveer zal zijn.  De Consumentenbond schrijft dat je kunt ‘uitgaan van een jaaropbrengst in kWh van 0,9 maal de capaciteit van het systeem in Wattpiek’. ,,Dus als je 10 panelen van 320 Wp installeert, is je systeem 3200 Wp. Dat levert per jaar ongeveer 0,9 x 3200 = 2880 kWh op”, zo staat er uitgelegd. Wanneer je zonnepanelen niet helemaal op het zuiden liggen, maar iets meer naar het zuidoosten of zuidwesten, kun je voor de zekerheid 10 procent van de verwachte opbrengst af te halen.

Subsidies zakelijke zonnepanelen

Wat nog niet is meegenomen in de bovengenoemde formule, zijn eventuele subsidies en bijvoorbeeld te teruggave van btw. Om maar even met dat laatste te beginnen: je kunt de btw die je hebt betaald over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terug krijgen. Bij een systeem van tien panelen praat je algauw over 600 tot 750 euro. Dat is dus wel de moeite om even uit te zoeken. Op de website van Milieu Centraal staat een stappenplan over de administratieve handelingen die je moet doen om de btw terug te krijgen.

Verder bestaan er interessante subsidieregelingen en leningen met gunstige voorwaarden voor het aanleggen van zonnepanelen. Vaak zijn die er vanuit de gemeente of provincie. Om te kijken waar je als particulier voor in aanmerking komt, kun je navraag doen bij het lokale Energieloket. Of je raadpleegt de online energiesubsidiewijzer. Behalve particuliere bestaan er ook subsidies zakelijke zonnepanelen. In totaal gaat het om vijf regelingen, die Zonnestroom Nederland via het klikbare linkje kraakhelder voor je uitlegt. Doe er je voordeel mee!

Alcoholverslaving: zo kom je er vanaf

Previous article

Zo bespaar je op kantoorkosten

Next article

You may also like