Trends

PFAS vrije pannen: dit is waarom je hiervoor wilt kiezen

0

Je denkt misschien dat een pan een pan is. Maar er zijn heel veel verschillende soorten pannen te koop. De ene pan is zeker de andere pan niet. En juist omdat je jouw eten erin klaarmaakt is het goed om een beetje kritisch te zijn. In deze blog vertellen we jou daarom meer over PFAS en waarom jij dit liever niet in je pan wilt hebben. Lees je mee?

We worden met z’n allen steeds meer bewust van wat er gebeurt als we bepaalde stoffen onder hoge temperatuur verwarmen. Waar we vroeger wilden dat onze pannen een ijzersterke antiaanbaklaag hadden, willen we dat nu niet meer. We kiezen dus liever voor pfas vrije pannen. Maar waarom?

Anti antiaanbaklaag

Als we beter kijken naar PFAS kijken dan zien we dat het een verzamelnaam is voor verschillende chemicaliën. Deze chemicaliën worden gebruikt om een traditionele antiaanbakpan te maken. Niet alleen is het verhitte een kans dat het verkeerd gaat en dus ongezond is. Maar ook als de antiaanbaklaag kapot wordt gemaakt, doordat er bijvoorbeeld met een vork in wordt geprikt. Dan komen er kleine stukjes antiaanbaklaag in je eten terecht. Denk maar aan die pannen waar zelfs je kipfilet niet aan blijft plakken.

Klinkt ideaal, maar het valt dus tegen, want dat komt omdat er bij het verwarmen heel veel van deze chemicaliën in de lucht terecht komt. En vervolgens ook in je eten. Dat eet je weer op en dus kun je je voorstellen dat het absoluut niet goed is om dit op te eten. PFAS-vrij is dus niet alleen duurzaam, maar ook beter voor je gezondheid.

Het alternatief

En dan is er dus tegenwoordig een alternatief. Er zijn pannen die geschikt zijn voor alle warmtebronnen waar geen PFAS in verwerkt is. De meest bekende vorm van deze pan is bijvoorbeeld de gietijzeren pan. Als je gietijzeren pannen goed behandeld, door er steeds een laagje olie in te doen krijg je een natuurlijke antiaanbaklaag. Deze pannen zijn ook nog eens oerdegelijk waardoor je er jarenlang plezier van kunt hebben.

Maar er zijn nog meer opties. Zo kun je ook kiezen voor een keramische antiaanbaklaag. Wel de voordelen van koken met minder vetten, denk aan zonnebloemolie of roomboter, maar zonder dat je vlees of vis aan de pan blijft plakken. Daarnaast zitten er nog meer voordelen aan het koken met een keramische pan. De pan is namelijk heel snel warm, keramiek is namelijk een perfecte warmtegeleider. Hierdoor heb je maar weinig energie nodig om jouw eten op te warmen. En er komt tot wel 60 procent minder C02 vrij. Stuk duurzamer en prettiger koken is dat.

Kies voor gezond

We zeiden het dus net al eventjes, maar PFAS is een samenstelling waarvan men steeds meer zegt: weg ermee. Zo wil Amerika het zelfs helemaal verbieden en ook in Nederland worden we ons er steeds meer bewust van. En juist door die bewustwording zorgen we er samen voor dat we minder slechte stoffen in onze longen krijgen. En dat is wel zo prettig!

Op zoek naar een lekker recept voor jouw nieuwe pan? Deze panpizza moet je dan zeker een keer proberen. 

De financiën regelen van jouw bedrijf: 3 tips 

Previous article

Tips om een studio zo efficiënt mogelijk in te richten

Next article

You may also like