Trends

Triodos: Alles wat je moeten weten over de Triodos bank

0

Het is misschien niet de meest bekende bank, dat kan komen omdat de bank maar één kantoor en één geldautomaat in Nederland heeft. Toch bestaat de bank al vanaf 1980 en viert het het komende jaar dus de 40ste verjaardag. Tijd om eens te kijken naar wat de Triodos bank eigenlijk is.

Driewegbenadering

De naam Triodos is afgeleid van het Griekse tri hodos, wat driewegbenadering betekent. In het geval van de bank draait het om de drie-eenheid ‘people, planet and profit’.

Met deze benadering biedt Triodos een compleet pakket aan financiële diensten aan. Zo kun je een spaarrekening openen, of een betaalrekening met bankpas. Omdat de bank binnen Nederland maar één kantoor en geldautomaat heeft, heeft het een samenwerking met de Rabobank zodat klanten daar kosteloos en onbeperkt geld op kunnen nemen.

Bij Triodos kun je ook terecht voor beleggingen en fondsen. En je kunt een Triodos hypotheek afsluiten, waarbij de tarieven afhankelijk zijn van het energielabel van de woning. Triodos is een particuliere bank, maar ook ZZP’ers en MKB bedrijven zijn welkom. Oftewel, de bank is in de bijna 40 bestaansjaren behoorlijk allround geworden. Anno 2019 heeft de bank ruim 700.000 klanten en heeft ook kantoren in België, Verenigd Koninkrijk, Spanje en Duitsland.

Duurzaamheid

Triodos is één van de meest duurzame banken ter wereld. De bank staat ervoor om te investeren in duurzame projecten wereldwijd, zoals klimaatprojecten, maatschappelijk verantwoord ondernemen en microkredieten. Maar ook onderwijs, voeding, eerlijke handel, duurzame energie en alles wat onze planeet beter kan en moet maken, staat op het lijstje.

Zij zullen dus ook niet beleggen in fondsen of aandelen die hier tegenin gaan. Verder staat de bank voor transparantie, op de website is een lijst te vinden met alle kredietnemers bij de bank. Waar andere banken nog wel eens in het nieuws komen dat ze projecten financieren die een minder goed doel voor ogen hebben, of hun klanten gewoonweg niet kennen en dus niet weten waar ze indirect aan meewerken, heeft Triodos een ander geloof. Het gaat niet enkel om geld verdienen, het gaat om geld verdienen op de goede manier én iets teruggeven aan de samenleving.

Erkenning

Niet alleen Triodos zelf roept dat ze zo duurzaam zijn. Wereldwijd wordt dit ook erkend. In 2007 werd de bank door Milieudefensie tot de meest klimaatvriendelijke bank van Nederland uitgeroepen. Twee jaar later riep The Financial Times de bank uit tot meest duurzame ter wereld. In 2011 kreeg Triodos de Max Havelaar prijs voor het fairtrade handelen.

De Nederlandse Eerlijke Geldwijzer en de Belgische Bankwijzer geven Triodos de beste score op diverse criteria die te maken hebben met mens en duurzaamheid. Ook de fondsen van de bank vielen meerdere malen in de prijzen voor duurzaamheid. En de bank kreeg driemaal een award voor het centraal stellen van de mens.

Dus naast de groei die de bank jaar op jaar meemaakt, handelen ze ook naar hun beloften. Ze proberen met hun diensten de wereld oprecht een stukje beter te maken. Vind je dit belangrijk, dan zit je bij Triodos op de juiste plek!

Is jouw woning winterklaar? Denk aan elektrische raambekleding

Previous article

Langdurig ziek en zzp’er. Wat nu?

Next article

You may also like