Handig

Vermijd deze valkuilen als beginnend ondernemer

0

Je eerste stappen zetten als zelfstandig ondernemer, wat een gevoel is dat! Precies alsof de wereld aan jouw voeten ligt. Je focust je vanaf nu op dat wat jou het meeste ligt en wat je het leukste vindt. Maar onder die euforische gevoelens valt er misschien toch ook een vleugje onzekerheid te bespeuren. Wat met al de verantwoordelijkheden die bij een eigen zaak horen? Geen paniek! Na het lezen van dit artikel ben je gewapend tegen alle mogelijke valkuilen.

Administratie

Als ondernemer ben je niet alleen verantwoordelijk voor alles wat met je core business te maken heeft, je moet ook alle administratieve rompslomp rond krijgen. Het is heel belangrijk om die kant van de job niet te onderschatten. De facturatie alleen al neemt veel tijd in beslag. Ofwel besteed je daar zelf veel tijd aan, ofwel neem je een goede boekhouder onder de arm. Die tweede optie zal je misschien wat meer geld kosten, maar wel een hoop tijd en kopzorgen besparen.

Planning

Als je zoveel werk hebt, is het belangrijk dat je je goed organiseert. Plan alle services ook dicht bij huis. Woon je in Groningen? Zoek dan een boekhouder in Groningen bijvoorbeeld. Zo kan je snel eens binnenspringen om wat facturen aan hem of haar door te geven.  Wie goed plant, moet zich ook geen zorgen maken over het respecteren van de deadlines. Weg met onnodige stress en chaos!

Prijs bepalen

Om klanten aan te trekken, zijn veel freelancers geneigd hun tarieven aan te passen. Trap dus niet in die valkuil om te lage tarieven te hanteren en pas ook op met vriendendiensten. Dat leidt niet alleen tot een onderwaardering van je werk, maar het kan je ook in financiële moeilijkheden brengen. Ook jij moet aan het einde van de maand rondkomen.

Marketing

Druk, druk, druk. In het begin van je zelfstandige onderneming zal je zoveel werk hebben, dat je misschien vergeet om ook marketing te voeren. Je bent niet alleen een specialist in jouw vak, maar je moet ook zorgen dat je je bedrijf promoot. Netwerken en actief zijn op sociale media kunnen je daarbij helpen.

Té veel werk

Té veel werk aannemen om zeker niet zonder werk te zitten, het is een valkuil waar veel starters in trappen. Accepteer echter enkel de opdrachten die aansluiten bij jouw vakgebied en waar jij écht goed in bent. Andes gaat dat toch alleen ten koste van je eigen kwaliteit.

Personeelsplanning software vs. Excel

Previous article

4 tips hoe je iemand blij kunt maken met een geschenk

Next article

You may also like