Handig

Wanneer is het tijd voor een bril of contactlenzen?

0

Ruim 6 op de 10 mensen in Nederland draagt een bril of contactlenzen. Dat is natuurlijk een heel groot aantal, maar er zijn vast nog mensen die een bril (of lenzen) nodig hebben, maar er gewoon nog niet  ‘aan begonnen’ zijn. Misschien vanwege schaamte, of omdat men het allemaal maar lastig vindt om die lenzen aan te schaffen. Dit laatste is tegenwoordig overigens helemaal niet meer aan de orde; contactlenzen kopen doe je namelijk gewoon gemakkelijk online.

Testen van je ogen is belangrijk

De vroege opsporing en behandeling aan je oog/ogen is voor alle leeftijden van belang. Kinderen kunnen op school al last krijgen van problemen, door verminderd zicht en volwassenen kunnen gewoonweg een gevaar in het verkeer vormen. Daarnaast is het voor ouderen een veelvoorkomende reden van vallen, omdat de diepte niet goed wordt gezien. Het laten testen van je ogen is dus belangrijk en zeker ook een goed idee als je weleens (of vaker) last hebt van onderstaande klachten.

Duizeligheid

Eventjes een kort lesje; je evenwicht is een samenwerking tussen de evenwichtsorganen in je oren, de samenwerking tussen je beide ogen, het visuele vermogen en de werking van de spieren. Als er in die samenwerking iets niet helemaal goed gaat, dan kun je hier duizelig van worden. Heb je hier regelmatig last van, dan is het verstandig om dit eens na te laten kijken.

Concentratieproblemen

Indien je ogen zich niet meer scherp kunnen stellen, dan kan dit leiden tot een vermindering het verlies van aandacht, of concentratieproblemen. Een gevolg kan dan zijn dat je informatie niet, niet goed en/of eventueel langzamer begrijpt. Concentreren kost je dan dus meer moeite en dat kan dus een probleem opleveren tijdens je werk of op school.

Hoofdpijn

Ook erg vervelend is het hebben van hoofdpijn. Hoewel dit natuurlijk verschillende oorzaken kan hebben, kan het zomaar te maken hebben met je ogen. Draag je geen bril of lenzen, óf een verkeerde bril/lenzen dan kan dit zorgen voor hoofdpijn, eventueel in combinatie met oogklachten. Als je het idee hebt dat de hoofdpijn verband houdt met je ogen, laat dit dan zo snel mogelijk nakijken.

Verminderd reactievermogen

Voordat je motorisch ergens op kunt reageren moeten de lichtstralen die binnenvallen op je netvlies worden omgezet in signalen. Deze signalen vormen een beeld in de hersenen, waardoor je vervolgens in actie kunt komen. Als je ogen niet meer goed kunnen samenwerken dan zal je merken dat je reactievermogen een stuk minder wordt.

Wazig zien

Een veelvoorkomende reden om je ogen na te laten kijken, is als je opeens wazig gaat zien. Omdat het vaak om een geleidelijk proces gaat, zal je dat in eerste instantie niet meteen doorhebben. Merk je dat anderen jou sneller herkennen op straat dan jij hen, of zie je de blaadjes aan de bomen niet meer afzonderlijk van elkaar, dan is het tijd voor een check van je ogen!

Problemen met lezen

Kun je de kleine lettertjes niet meer lezen en is het als het schemert helemaal niet meer te lezen zonder extra verlichting, dan wordt het toch echt tijd voor een bril, of lenzen. O ja en als je een pak melk op armlengte van jezelf moet houden om de ingrediënten te bekijken, dan ook!

Zo kies je de juiste verlichting voor jouw woonkamer

Previous article

Jouw favoriete muziek draadloos door je hele huis

Next article

You may also like