Huis & Tuin

Zo kies je de juiste verlichting voor jouw woonkamer

0

Als iets belangrijk iets is voor je woonkamer, dan is het wel dat het rust en ruimte moet uitstralen. Maar ook gezelligheid, knus, warmte en ontspanning. Wist je dat licht hier een hoop bij kan helpen? In deze blog vertellen we jou wat de beste verlichting voor in je woonkamer is. Lees je mee?

Wat we vaak horen is dat mensen in hun woonkamer vaak schuiven met de bank of met de eettafel. En druk zijn met waar ze de televisie gaan hangen. Maar wat men vaak vergeet is dat de juiste verlichting cruciaal is. Als je pas gaat bedenken waar lamp boven de eettafel moet komen, ben je vaak te laat. Met als resultaat dat de lamp niet helemaal boven de eettafel hangt of dat je nog een hoop moet veranderen op het gebied van elektriciteit. Vaak begint de beste verlichting dan ook bij een lichtplan.
1. Lichtplan

Door een plattegrond te maken van de woonkamer kan je precies zien waar je straks licht nodig hebt. Je kan bepalen hoeveel lichtpunten je wilt hebben en op welke plekken er al lichtpunten zijn. Lichtenpunten zijn de aanknopingspunten voor bijvoorbeeld stekkers, maar ook spotjes of andere lichtbronnen.
2. Basisverlichting

De basisverlichting is, je raadt het al, de basis. Deze verlichting wordt vaak op de hoofdschakelaar aangesloten. Dit zijn lampen die vaak genoeg verlichten zullen afgeven om het prettig te ervaren. Om bijvoorbeeld iets goeds te kunnen zien of om even snel de kamer in en uit te lopen. Denk aan spotjes, plafondlamp of een hanglamp.
3. Sfeer en gemak

Daarna kan je gaan kijken naar eventuele lichtpunten die straks voor meer sfeer en gezelligheid gaan zorgen. Denk aan een mooie lamp met zacht licht tegen een donkere muur aan. Of een leeslamp naast je favoriete leesstoel. Ook goede verlichting boven bijvoorbeeld de bureautafel of de eettafel kan je hierop aanbrengen.

Zoals je kunt zien is het prettig om een combinatie te maken van verschillende lichtbronnen. Zo kun je naast sfeer, warmte en gezelligheid ook gebruikmaken van functionele lampen en lichten. Door hier vooraf goed over na te denken creëer je direct de juiste lichtbronnen.

Dit moet je weten over een ergonomische bureaustoel

Previous article

Wanneer is het tijd voor een bril of contactlenzen?

Next article

You may also like