GeldHuis & Tuin

Wat zijn de valkuilen bij het afsluiten van een woonverzekering?

0

Wil je jouw woonverzekering via Univé afsluiten, maar wil je niet de verkeerde keuzes maken? Hoewel het afsluiten van de verzekering eenvoudiger is geworden doordat je het online kan doen, zijn er toch nog veel valkuilen waar je in kan trappen. Iedere valkuil kan ervoor zorgen dat je de verkeerde verzekering in handen krijgt en er niet het maximale uit kan halen. Het is daarom van belang dat je de valkuilen zo veel mogelijk vermijdt. Een van de grootste valkuilen is dat je de herbouwwaarde van het huis onderschat. Dit is het bedrag dat je nodig hebt voor het opnieuw opbouwen bij totale vernietiging. De marktwaarde is namelijk niet hetgeen dat je aan moet houden, maar juist de materiaalkosten.

Verkeerde inschatting van de dekking

Een andere valkuil bij het vinden van een woonverzekering via Univé is het verkeerd inschatten van de dekking. Lang niet iedere verzekering is hetzelfde en er zitten dus ook grote verschillen tussen de polissen en de mate waarmee je gedekt bent. Het is van belang dat je de polisvoorwaarden goed doorneemt en weet wat wel en niet gedekt is in de verzekering. Zo zijn er verzekeringen die de schade door natuurrampen dekken, maar ook verzekeringen waarbij overstromingen en aardbevingen niet standaard meegenomen zijn. Als de dekking niet standaard is, kan je het beste de aanvullende opties bekijken. Zo voorkom je dat er op een later moment problemen ontstaan tijdens het indienen van een schadeclaim.

Een te hoog eigen risico kiezen

Nog een valkuil waar veel mensen niet bij stil staan: het eigen risico. Iedere opstalverzekering voor jou is voorzien van een eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekeraar uitkeert. Je kan de hoogte van dit bedrag zelf bepalen. Dit is ook waar de risico’s bij komen kijken. Sommige mensen nemen namelijk een te hoog eigen risico, omdat dit de premie aanzienlijk kan verlagen. Hoewel dit een kostenbesparing geeft op de korte termijn, is het op de lange termijn wel een probleem. Na het indienen van een schadeclaim moet je dit bedrag immers wel op kunnen hoesten. En dit is wat veel mensen niet kunnen. Het geeft dus grote financiële gevolgen als je een te hoog eigen risico neemt.

Aanvullende opties niet bekijken

Er zijn nog een aantal andere valkuilen die bij een opstalverzekering komen kijken. De bijgebouwen zijn niet standaard gedekt bij de verzekering. De schuur, garage of andere bijgebouwen zullen daarom alsnog hoge kosten geven. Je moet deze apart opgeven bij het afsluiten van de verzekering. Let er dus op of deze daadwerkelijk in de verzekering zitten of dat je de aanvullende opties moet bekijken. En als laatste is het goed om rekening te houden met verbouwingen. Als je van plan bent om te renoveren moet je jouw verzekeraar hiervan op de hoogte stellen. Structurele veranderingen kunnen namelijk invloed hebben op de waarde om te herstellen. Zorg dus dat je niet in deze valkuil trapt bij het afsluiten. 

Heb jij nog geen woonverzekeringen afgesloten?

Previous article

Heb je verschillende groottes aan producten? Zo ben je efficiënt met je verpakkingsmateriaal

Next article

You may also like