Trends

Zijn relatiegeschenken aftrekbaar voor bedrijven?

0

Als ondernemer wil je je graag onderscheiden van mede-ondernemers. Dat doe je ook door klanten waarmee je samenwerkt eens in de zoveel tijd te verrassen met een relatiegeschenk. Maar als ondernemer stel je dan altijd één belangrijke vraag: zijn relatiegeschenken aftrekbaar? Wij geven je antwoord in deze blog. 

Wie naar een antwoord zoekt op de website van de Belastingdienst stuit vaak op een antwoord waar je geen chocolade van kunt maken. Onnodig ingewikkeld vaak. Daarom hebben wij voor jou het antwoord even opgezocht en meer helder gemaakt. Maar laten we beginnen bij het begin, want wat zijn relatiegeschenken eigenlijk? 

Alles wat je aan een zakelijke relatie weggeeft kan gezien worden als een relatiegeschenk. Denk bijvoorbeeld aan een bedankje, een cadeautje of een presentje rondom de feestdagen. Meestal wordt er dan een geschenk gegeven waarop ook een logo van het bedrijf zit. Dit wordt ook wel promotiemateriaal genoemd. Dus naast een geschenk is het ook een mooie manier om je bedrijf (weer) even onder de aandacht te brengen van bestaande klanten. Of uiteraard potentiële klanten of zakelijke contacten. 

Boekhouding en relatiegeschenken 

Laten we nu eerst eens antwoord geven op die vraag, want: relatiegeschenken zijn gewoon aftrekbaar voor bedrijven. Het is wel goed om te weten dat er een drempelbedrag wordt gehanteerd. Dit houdt in dat je niet te veel onder relatiegeschenken schaalt. Alles wat je per persoon onder 227 euro exclusief btw geeft, kan gezien worden als een relatiegeschenk en is aftrekbaar. 

Maar er is nog iets waarnaar wordt gekeken om de vraag te beantwoorden over relatiegeschenken. Want een relatiegeschenk kan ook juist zakelijk worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan kantoorartikelen. Maar bijvoorbeeld ook drinkflessen of koffiemokken kunnen hieronder vallen. Geef je een gepersonaliseerde snijplank? Dan kan het zijn dat de Belastingdienst dit niet ziet als een zakelijke uitgaven. En kan het zijn dat je dus geen BTW-aftrek ontvangt.  

Wat zijn goede relatiegeschenken?

We zeiden het net al eventjes, maar er zijn heel veel relatiegeschenken die je goed zakelijk kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een duurzaam bedrukt notitieboek, een hervulbare waterfles met daarop je logo of een muismat met een pakkende slogan erop. Als relatiegeschenk mag je verder denken dan alleen een bedrukte pen. Zeker wanneer je wel echt iets groots wilt geven aan jouw zakenrelaties of huidige klanten. 

Een relatiegeschenk mag passen bij jouw missie of visie. Het mag aansluiten bij jouw bedrijfsverhaal. Hierdoor gaat het verhaal juist meer leven en is de impact van het relatiegeschenk vele malen groter dan wanneer je het zo goedkoop mogelijk probeert te houden en vervolgens ook nog eens compleet de plank misslaat. Zorg er dus voor dat je goed nadenkt over een potentiële relatiegeschenk. Of kijk eens rond bij andere bedrijven. Zo kun je je goed laten inspireren en is de kans op ene pakkend relatiegeschenk het grootste.

Tegenwoordig zijn er ook heel veel bedrijven die jou kunnen helpen met het vinden van het perfecte relatiegeschenk. Kijk anders eens op de website van Gift Campaign. 

Een training thuiswerken: Krijg structuur in je dag

Previous article

Zorgverzekering 2023. Dit is wat je moet weten

Next article

You may also like