Bij de start van een onderneming moet je op de eerste plaats voor een geschikte rechtsvorm kiezen. Wanneer je de verkeerde rechtsvorm kiest, kan dit grote gevolgen hebben voor het bedrijf. Ook op fiscaal gebied. Daarom is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de verschillen. Ook belastingtechnisch gezien. Natuurlijk is het ook mogelijk om nog op een later moment van rechtsvorm te veranderen, maar dit is wel prijzig.
De populairste rechtsvormen in ons land zijn de eenmanszaak en de besloten vennootschap (bv). Maar waarom zou je een b.v. oprichten? Welke voordelen levert dit precies op? In dit artikel zetten we de drie belangrijkste redenen om een besloten vennootschap op te richten op een rijtje.
1. Beperkte aansprakelijkheid
Een van de grootste voordelen van een bv is dat de aansprakelijkheid veel minder is dan bij een eenmanszaak. Dat wil zeggen dat niet de directie aansprakelijk is voor eventuele schulden die het bedrijf maakt, maar de BV zelf. Bij de oprichting van een BV wordt deze namelijk als eigen rechtspersoon gemaakt. Deze is dus zelf verantwoordelijk voor eventuele schulden en andere zaken. Natuurlijk zijn dit geen dingen waar je graag over nadenkt, maar het is toch belangrijk om er rekening mee te houden.
Want stel, je maakt met je eenmanszaak onverhoopt schulden. Het bedrijf gaat plotseling failliet. Dan mogen al deze kosten bij jou verhaald worden. Ook privé. Dat geldt tevens voor jouw eventuele partner. Dit brengt dus een risico met zich mee.
Bij de oprichting van een bv zorg je er dus voor dat dit risico weggenomen wordt. Slechts in zeldzame gevallen mogen schulden en dergelijke op het privévermogen verhaald worden. Dit is bijvoorbeeld van toepassing wanneer bewezen kan worden dat er sprake is van een onbehoorlijk bestuur. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de boekhouding duidelijk niet op orde is.
2. Minder belasting over winst
Een eenmanszaak biedt vooral voor beginnende ondernemers veel voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek. Helaas zien we ook dat deze fiscale voordelen minder worden naarmate een bedrijf meer winst gaat maken. Je valt namelijk in een relatief hoge belastingschaal. Dit is stukken minder bij de oprichting van een bv. Over het algemeen kunnen we stellen dat het oprichten van een bv aantrekkelijker wordt dan de oprichting van een eenmanszaak als een bedrijf meer dan 100.000 euro winst per jaar maakt.
3. Makkelijker op te richten
Vroeger kwam er veel bij kijken als je een bv wilde oprichten. Dit was zeker niet voor iedereen weggelegd. Zo was een hoge inleg bijvoorbeeld een vereiste. Tegenwoordig worden hier echter minder eisen aan gesteld. Zo is een eigen inleg van slechts 0,01 eurocent al toegestaan. Sinds 1 januari is het bovendien mogelijk om een bv zelfs online op te richten. Dit doe je bijvoorbeeld gemakkelijk middels sites zoals www.firm24.com. Dan is het zelfs niet meer noodzakelijk om een notariskantoor te bezoeken. Alles gebeurt online. Hierdoor gaat het proces veel sneller en bespaar je bovendien ook nog eens veel geld.