Langzaam maar zeker nemen enkele economische problemen toe in Nederland. Waar eerst de negatieve rente een probleem leek te worden, is de hoge mate van inflatie inmiddels de boosdoener. Daardoor wordt je geld beetje bij beetje steeds minder. Dit geldt al helemaal wanneer je al je vermogen op je betaalrekening hebt laten staan. Maar hoe kun je nou het beste met inflatie omgaan? In deze blog ontdek je precies welke manieren er beschikbaar zijn zodat de pijn van een hoge geldontwaarding vermeden kan worden.
In ETF’s beleggen
In de eerste plaats kan je door middel van het beleggen van ETF’s de waardevermindering van je spaargeld omzeilen. Een ETF is een afkorting voor Exchange Traded Funds. Dit houdt in dat je een fonds hebt die op de beurs kan worden verhandeld. Deze fondsen kunnen dalen of groeien, waardoor je bij de verkoop van een ETF een ander bedrag ontvangt dan hiervoor het geval was. Over het algemeen groeien ETF’s elk jaar gestaag door. Deze groei is zelfs zo hard dat de inflatie van de euro achterblijft. Op deze manier beperk je dus de impact die deze ontwikkeling heeft op je kapitaal.
Geld op je spaarrekening zetten
Een ander manier om de effecten van geldontwaarding te vermijden, is door het geld dat je op je betaalrekening hebt op je spaarrekening te zetten. Bij de meeste spaarrekening heb je namelijk een relatief hoog rentepercentage. Daardoor doet dit de inflatie deels of zelfs volledig teniet. Hoewel vroeger er vanaf bepaalde bedragen op je spaarrekening negatieve rente bestond, is dit gelukkig niet langer het geval en is deze methode weer beschikbaar als redmiddel tegen geldontwaarding.
In cryptovaluta investeren
Tevens is het investeren in cryptovaluta een methode waarmee je potentieel inflatie tegengaat. Cryptovaluta staan erom bekend vrij instabiel te zijn. Sommige jaren dalen de waardes van de meeste valuta met vele procenten, terwijl anderen jaren er juist een waardevermeerdering is van tientallen procenten. Over het algemeen is de trend bij cryptovaluta dat ze qua waarde explosief stijgen. Daardoor kan je geld dus een stuk meer waard worden en ben je op deze manier eindelijk van de negatieve effecten van geldontwaarding af.
Vastgoed kopen
Ook het kopen van huizen is historisch gezien een effectieve manier gebleken om de waardevermindering van je geld te bestrijden. Vastgoed blijft namelijk explosief stijgen in Nederland. Dit komt met name door het woningtekort. Zo kun je op een mooie plek wonen terwijl je ook nog eens je kapitaal ziet groeien waar je letterlijk op zit.
Staatsobligaties
Tot slot zijn er ook staatsobligaties. Staatsobligaties zijn leningen die je verstrekt aan een staat. Met deze leningen is er een bepaald rentepercentage vastgelegd. Hoe meer risico er aan een obligatie zit, hoe hoger het rentepercentage ervan is. Daardoor kun je dus aardig wat verdienen en zodoende de inflatie waarmee Nederland momenteel te kampen heeft het hoofd bieden. Hiermee sla je dus twee vliegen in één klap.
Met bovengenoemde methodes kun je zorgen dat jouw kapitaal niet in waarde vermindert.