Werk & School

De belastingaangifte, hoe pak je het aan?

0

Het is het schrikbeeld van menigeen: de befaamde, of misschien wel beruchte blauwe envelop van de Belastingdienst. Krijg je het acuut benauwd bij het idee dat deze overheidsdienst je om informatie vraagt? Zie je ieder jaar als een blok op tegen de jaarlijkse aangifte? Dat is niet nodig. Als je het gedurende het jaar goed aanpakt, wordt het invullen van je belastingaangifte een fluitje van een cent.

Een goede administratie is het halve werk

Zeg eens eerlijk, hoe ziet jouw administratie eruit? Heb je keurige mapjes, zowel in een kast als op je computer en in je mailbox, waarin je facturen, opgaves en andere zaken overzichtelijk opbergt? Of belanden belangrijke documenten overal en nergens, en zoek je je altijd rot als je ze eens nodig hebt?

Is dit laatste het geval, dan is het niet zo vreemd als je jaarlijkse belastingaangifte nogal een slijtageslag is. Je moet tenslotte veel informatie aanleveren en controleren, en de enige manier om dat te doen is door de gegevens op al die documenten die je in de loop van het jaar verzamelde erbij te pakken.

Heb je je administratie niet netjes op orde, dan wordt het invullen van je belastingaangifte gerust een klus waar je de hele dag mee zoet bent. Bedenk voor jezelf dus een goed systeem om alle documenten die je ontvangt netjes op te slaan. Voor papieren varianten maak je keurige mapjes, liefst verdeeld per bedrijf waar je contact mee hebt, en daar berg je steeds als er post binnenkomt de zaken die je moet bewaren netjes in op. Een beetje discipline is in dit geval onmisbaar!

Op je computer en in je mailprogramma doe je eigenlijk hetzelfde. Hier is het maken van mapjes en het bijhouden ervan nog gemakkelijker, er is dus geen enkele reden om het niet te doen.

Doe je het zelf of vraag je hulp?

Als je alle informatie hebt verzameld, is het de vraag of je zelf je aangifte wilt gaan invullen of dat je hier hulp voor inschakelt. De formulieren om aangifte te doen zijn de laatste jaren simpeler geworden, en een hoop gegeven zijn al voor je verzameld en ingevuld. Toch kan het, als je er echt weinig verstand van hebt, een lastige klus zijn waar een financieel adviseur je graag bij wil helpen. Schroom niet om iemand in te schakelen als het je niet lukt, de belastingadviseur kosten vallen voor particulieren vaak enorm mee. Bovendien heeft het inschakelen van een kenner als voordeel dat je je geen zorgen hoeft te maken over foutief ingevulde formulieren of vergeten aftrekposten. Dat voorkomt dat je te veel of juist te weinig belasting betaalt.

Een bedrijf starten zonder geld, kan dat?

Previous article

Is jouw woning winterklaar? Denk aan elektrische raambekleding

Next article

You may also like