HandigHuis & Tuin

Groene aanslag verwijderen van tegels of hout zonder te schrobben

0

Groene aanslag op de tegels. Het is elk jaar weer onvermijdelijk. Maar hoe haal je die aanslag er nou vanaf zonder alles kapot te schrobben?

Hoe ontstaat groene aanslag?

Met name in de winterperiode zal groene aanslag zijn slag slaan. Dit is een periode met weinig zonlicht en veel nattigheid. Precies de omstandigheden waarin mossen en algen graag leven. Ook kan het materiaal in de tuin bepalend zijn voor de groei van deze groene aanslag. Een onregelmatig oppervlak of beduidend zachtere materialen zorgen voor een sterkere hechting dan bijvoorbeeld recht gelegde tegels. In de wintermaanden wil jij natuurlijk het liefst niet buiten je tuinpad gaan boenen. Gelukkig kun je groene aanslag verwijderen zonder extreem te hoeven schrobben.

Groene sopje maken

Groene zeep is een goed alternatief voor de chemische aanslagverwijderaars die je in de winkel kan kopen. Tuurlijk werken deze ook tegen aanslag, maar ze zijn niet per se goed voor je tuin of voor het milieu. Vele van deze verwijderaars hebben veel chemicaliën in zich, waardoor je ook met het gebruik van deze middelen zelf moet oppassen. Je moet soms zelfs een veiligheidsbril op en handschoenen aan om irritatie te voorkomen. Ook staat er vaak het symbool ‘milieugevaarlijk’ op die verpakkingen. Met andere woorden, deze middelen kunnen giftig zijn voor de levende organismen in je tuin.

Een groene zeep mengsel is wat dat aangaat veel beter voor het milieu en ook voor je portemonnee. Het recept voor groene zeep is heel simpel:

  • Doe 10 liter heet water in een emmer
  • Gebruik 5 eetlepels soda
  • Meng dit met 5 eetlepels groene zeep

Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het terras en ga eroverheen met een harde bezem. Laat het middel even intrekken en spoel daarna de tegels nog een keer af met gewoon water. Je zal zien dat de groene aanslag bijna direct helemaal weg is. Zie je hier en daar nog wat groene aanslag zitten, kan je deze procedure nogmaals herhalen. Deze manier is een stuk vriendelijker voor je tuin, maar de aanslag kan hierbij wel sneller terugkomen. Maar dat nemen we graag voorlief, de groene aanslag vindt vroeg of laat toch wel weer een weg.

Groene aanslag verwijderen op hout

Hout is een ander soort materiaal en moet daardoor ook anders behandeld worden. De meeste mensen kiezen voor hout dat 12 maanden per jaar buiten kan staan en goed tegen weersomstandigheden kunnen. Desalniettemin zal groene aanslag toch een weg vinden naar jouw mooie hout. Toch hoef je hiervoor geen dure aanslagverwijderaar van een tuincentrum aan te schaffen.

Het hout smeer je in met hetzelfde mengsel als hierboven beschreven en je laat het even inweken. Zo maak je het vuil los en kan je daarna makkelijker schoonmaken. Het schoonmaken doe je met een harde bezem of borstel (het liefst van goede kwaliteit) en je zal zien dat de groene aanslag binnen een mum van tijd oplost. Houd wel goed in de gaten waar je bent geweest met de bezem. Je sopje wordt namelijk al snel even groen als de kleur van het hout. Nog even afspoelen met water er je ziet direct het verschil.

Groene aanslag voorkomen

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, maar bij groene aanslag moet je daar wel op tijd bij zijn. Het gaat namelijk vooral om het werk dat verricht kan worden voordat het terras in je tuin geplaatst wordt. Deze voorzorgsmaatregelen kunnen een heleboel schelen. Kijk bijvoorbeeld naar de grond waar het terras op komt te liggen. Als deze bol staat, zal het water naar de zijkanten weglopen, waarna je dus regelmatig moet aanvegen en algen minder kans hebben om zich te nestelen.

Materiaal

Mos en algen zijn niet gek op al het materiaal wat er te vinden is. Hard bestratingsmateriaal is moeilijker voor algen om zich aan vast te klampen. Tegels of hout met zo min mogelijk profiel is wat dat betreft de betere keuze. Dat zal minder snel aanslag vertonen dan materiaal met veel profiel waaraan de alg zich kan hechten. Dan bestaat er ook nog een materiaal speciaal tegen groene aanslag. Het is als het ware een coating op de tegels die ervoor zorgen dat de aanslag geen kans maakt. Zo weet je zeker dat jouw terras altijd mooi blijft.

Andere tips tegen groene aanslag

Wie zorgt voor een goede afwatering heeft een streepje voor als het gaat om groene aanslag op de tegels. Hoe minder water er blijft liggen, des te kleiner de kans op aangroei van mos en algen. Dat werkt ook als je niet al te veel tegels in je tuin hebt liggen. Meer tegels betekent automatisch meer kans op nattigheid en groene aanslag. Om dat te voorkomen kan je het best je terras en tuinpad zo minimaal mogelijk houden. Houd de bestrating onder een maximum van 40% van je tuin. Geloof het of niet, een gras- en plantentuin is een stuk minder werk dan elke keer de groene aanslag op je tegels aanpakken.

Om groene aanslag zo veel mogelijk te voorkomen moet je af en toe in de weer met je bezem. Je terras aanvegen werkt goed tegen onkruid, algen en mos omdat ze zich dan minder goed aan iets kunnen op de tegels kunnen hechten. Mocht het onkruid toch tussen de tegels doorkruipen, kan je dit eerst met de hand eruit trekken en als dat niet lukt een haakvormig krabbertje gebruiken. Zo houd je je tegels mooi schoon en hoef je minder vaak een grondige schoonmaakt uit te voeren.

Secondelijm verwijderen: zo doe je dat

Previous article

Aluminium schoonmaken: hoe doe je dat?

Next article

You may also like