AlgemeenWerk & School

Het belang van geaccrediteerde veiligheidsmaatregelen op de werkvloer

0

Tegenwoordig zijn er allerlei certificaten waarmee je als bedrijf kunt aantonen dat je waarde hecht aan veilig werken. Maar hebben deze keurmerken echt nut? Waarom zou je werk maken van deze veiligheidsmaatregelen?

Veilig werken begint met VCA

Bedrijven die veilig willen werken, werken doorgaans met de VCA. Dat is de VGM Checklist Aannemers. Het is een norm voor de evaluatie en certificatie van veiligheids- en arbozorgsystemen. Kort gezegd gaat het erom dat je alle kennis en ervaring probeert te verwerven om zo veilig en gezond mogelijk te werken. Wanneer een bedrijf een VCA-certificaat heeft, laat deze zien dat het veilig en gezond werken belangrijk vindt.

Houders van zo’n certificaat laten zien dat ze deskundige en betrouwbare opdrachtnemers zijn. VCA is dan ook bedoeld voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of in een risicovolle omgeving werken. Voorbeelden hiervan zijn constructie- of onderhoudswerkzaamheden op een bouwterrein, werken in de fabriek, bouwen op een werkplaats of met grote installaties werken.

De rol van de Safety Culture Ladder op het werk

De Safety Culture Ladder kan het veiligheidsbewustzijn op de werkvloer vergroten. Het probeert namelijk medewerkers aan te sporen om hun houding en gedrag zo aan te passen, dat ze altijd met veiligheid bezig zijn. Het instrument is dan ook bedoeld om het bewustzijn binnen een bedrijf te meten. Het bestaat uit verschillende treden. Hoe hoger je op de ladder komt, des te meer verantwoord je te werk gaat. Het kan in vrijwel alle sectoren worden toegepast.

Wanneer je veilig werkt, voorkom je incidenten die verzuim en schades tot gevolg hebben. Bewust veilig handelen is het allerbelangrijkst. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen opdrachtgevers, opdrachtnemers en leveranciers. Hoog op de ladder scoren geeft je voordelen: internationale opdrachtgevers als ProRail, TenneT en de overheid stellen bepaalde eisen aan de partijen waarmee ze samenwerken. Sinds 2022 is het verplicht gesteld door de Governance Code Bouw. Je organisatie laten certificeren is dan ook een goed idee.

Accreditaties: dragen die echt bij aan de veiligheid?

Accreditaties zijn bedoeld om de veiligheid in een bedrijf te vergroten. Het is natuurlijk mooi, een certificaat kunnen tonen, en op papier goed scoren, maar draagt het echt bij aan de veiligheid? Het antwoord is: ‘ja’. Sinds de invoering van de SCL is het aantal gevallen van verzuim en schade echt omlaag gegaan.

Werk maken van accreditaties is dus belangrijk. Ga actief met medewerkers aan de slag om meer aandacht te krijgen voor de veiligheid. Evalueer regelmatig hoe processen verbeterd kunnen worden om met meer comfort te werken. Veiligheid zou altijd op nummer 1 moeten staan. Want uiteindelijk hebben we allemaal een familie waar we aan het eind van de dag weer heelhuids bij thuis willen komen.

 

Zo voorkom je legionella uitbraak met tijdige watermonsters

Previous article

De beste transport machines voor op de werkvloer!

Next article

You may also like