Sinds je met je vingerafdruk je telefoon makkelijk kan unlocken, is de code invoeren maar vervelend geworden, maar hoe veilig is die vingerafdrukscanner eigenlijk?
Vingerafdruk beveiliger
Het idee dat je eigen vingerafdruk een stuk veiliger is dan een ingevoerd wachtwoord wat redelijk makkelijk te hacken is, bestaat nog altijd. Niet is minder waard, zo blijkt uit onderzoek. Ellit Williams, auteur, hacker en beveiligingsexpert is er erg duidelijk over. Vingerafdrukken zijn geen betrouwbare beveiligingsmethoden.
Vingerafdrukken zijn helemaal niet zo geheim. Alles wat we aanraken, heeft onze vingerafdrukken op zich zitten. Anders zouden we de hele dag met handschoenen aan moeten rondlopen. Een vingerafdruk vervalsen kost ook niet veel, behalve tijd. Het gevaarlijkste daarvan: vingerafdrukscanners trappen er allemaal in.
Foutmarge
Het scannen van je vingerafdruk gaat nooit hetzelfde. Je vinger kan vies zijn, een wondje bevatten of net iets lager of hoger op de scanner liggen dan de vorige keer. Omdat iedere poging niet exact hetzelfde kan zijn, is er een ingebouwde foutmarge in iedere vingerafdrukscanner. Waardoor het wachtwoord als goed wordt bevonden, ook als je een wondje op je vinger hebt. Dit systeem brengt automatisch een groter gevaar met zich mee omdat de foutmarge groter is dan een exact, ingevoerd wachtwoord.
Telefoonbeveiliging
Misschien is het doen van betalingen met je vingerafdruk dus niet zo’n goed idee. Daarentegen kan het bij je mobiele telefoon geen kwaad om de vingerafdrukscanner te gebruiken. Niemand kan over je schouder het wachtwoord meelezen en andere mensen kunnen je telefoon ook niet ontgrendelen.
De Galaxy S10 en S10+ doen er nog een schepje bovenop. Deze telefoons hebben een Ultrasone vingerafdrukscanner in het beeldscherm zitten. Het is weer een stapje verder dan de scanner die we tot nu toe kennen. Deze scanner gaat namelijk af op ultrasoon geluid om de vingerafdruk in kaart te brengen. Bij het scannen wordt dan gebruik gemaakt van geluid in plaats van licht, waardoor je telefoon beter beveiligd.
Veilig bestanden overzetten
Om er ook zeker van te zijn dat je jouw foto’s, video’s en berichten niet kwijtraakt, kan je deze natuurlijk in de Cloud gooien, of via usb-sticks bewaren. Uiteindelijk belandden die ubs-sticks ergens in een bureaula en kijk je bijna nooit meer in de Cloud. Gelukkig is er nu een makkelijkere manier om je belangrijke gegevens mee te nemen naar een nieuw toestel. Met Samsung Smart Switch kan je gemakkelijk bestanden van het ene naar het andere apparaat overzetten. Zo ben je in een keer klaar en kan je nog die ene grappige foto van drie jaar geleden opzoeken.
Kan ik zelf nog iets doen?
Als consument kan je jezelf ook een handje helpen door veilig om te gaan met je gegevens. Wees bewust van het gebruik van je vingerafdrukwachtwoorden. Je kan er vaak ook voor kiezen om zelf een wachtwoord te kiezen in plaats van je vingerafdruk te gebruiken. Ook is het verstandig om je smartphone up-to-date te houden en update naar het nieuwste besturingssysteem als dat mogelijk is. Instaleer ook alleen apps die uit de Google Playstore of iOS app store komen.