Huis & Tuin

Shutters kiezen doe je met deze tips 

0

Tegenwoordig heb je op het gebied van raamdecoratie veel keuze. Zo is houten jaloezieën kopen een optie, maar de laatste jaren worden shutters steeds populairder. In principe lijken ze best op jaloezieën, al zijn ze net wat anders gevormd. Shutters openen zich namelijk als luiken, terwijl je jaloezieën juist omhoog en omlaag kunt trekken. Shutters bestaan bovendien uit een houten frame. Hierin zitten horizontale lamellen. Dit zorgt ervoor dat ze net wat robuuster en steviger zijn dan jaloezieën, hier hangen de lamellen juist puur aan koorden. Als jij shutters wilt kopen voor in je woning dan kun je gebruik maken van de onderstaande tips. 

Verstelbaar of niet?

Er zijn shutters verkrijgbaar op de markt die vaste lamellen hebben. Hierbij staan de lamellen dus in een specifieke stand, wat je niet aan kunt passen. Toch zijn er ook shutters beschikbaar die juist wel verstelbare lamellen hebben. Hierbij zijn ze draaibaar. Het is dan dus mogelijk om de lamellen open te draaien zodat je meer licht krijgt in je woning, maar je kunt er ook voor kiezen om de lamellen helemaal dicht te draaien. Hierdoor wordt het in huis heel donker, maar zul je veel privacy hebben. Meestal worden deze verstelbare shutters bediend met een tilterstok, al zijn er meer opties waarvoor je kunt kiezen voor het bedienen van de raamdecoraties. Het is dus eigenlijk maar net wat jij het liefst hebt.

Materialen

Over het algemeen zijn de shutters met name gemaakt van hout. Dit is een materiaal dat gezien wordt als stevig en duurzaam. Hout is daarnaast natuurlijk populair doordat het een prachtige natuurlijke uitstraling heeft. Het zorgt er bovendien voor dat shutters normaal gesproken een tikkeltje duurzamer zijn dan andere raamdecoraties, al hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Je kunt namelijk kiezen voor een ander materiaal. Zo is het mogelijk om een shutter te kopen die wel een houten frame heeft, maar waarbij de lamellen gemaakt zijn van kunststof of aluminium bijvoorbeeld. Ook kun je shutters kopen die volledig van kunststof zijn. Dit kan dus een lastige keuze zijn, waardoor het slim is om goed de voor- en nadelen van alle opties met elkaar te vergelijken.

Kleuren

Doordat de meeste shutters dus van hout gemaakt zijn, hebben ze heel veel verschillende kleuren. Meestal is de standaard variant bruin of wit, maar je hebt ook luxere exemplaren. Deze varianten hebben allerlei verschillende tinten. Zo kun je kiezen voor eiken, wit, ebbenhout of zwart bijvoorbeeld, de keuze is echt reuze. De shutters worden hoe dan ook kant en klaar geleverd, wat ervoor zorgt dat jij ze niet hoeft af te werken met beits of lak. Wil je toch dat de shutters een andere kleur hebben die niet verkrijgbaar is bij de verkoper? Het is dan mogelijk om ze opnieuw te schilderen in de gewenste kleur, wat relatief gemakkelijk is om zelf te doen. Overigens kun je dit ook doen met behulp van beits.

Scharnieren

Zoals eerder al genoemd is kun je de shutters open doen alsof je een luik open klapt. Dit komt door de scharnieren die bevestigd zijn aan de shutters. Over het algemeen zul je zien dat shutters die voor een groot raam hangen meerdere scharnieren hebben, wat te maken heeft met de breedte. Hierdoor openen ze niet als luiken, maar juist meer als vouwdeuren. Hierdoor is het belangrijk om bij je zoektocht naar de perfecte shutter goed te letten op de scharnieren. Controleer bijvoorbeeld waar ze geplaatst zijn op de raamdecoratie, maar vergeet ook niet uit te zoeken hoe ze precies geopend worden. Hierbij kun je ook hulp vragen van een expert natuurlijk.

Zwembad bouwen? Lees hier over zwembadfilters en andere belangrijke zwembadzaken!

Previous article

De leukste dingen om te doen in Zeeland 

Next article

You may also like