Als de Nederlandse winter eraan komt, dan weet je dat het zaak is om je voor te bereiden op korte dagen met weinig licht, veel kou en vaak ook veel regen en/of sneeuw. Voor de één een nachtmerrie en voor de ander een walhalla (kerst, warme chocolademelk, dekentjes!). Wat buiten kijf staat is dat het niet de meest ideale weersomstandigheden zijn voor een auto. Je vriend op vier wielen gedijt niet het beste in weer waar het ’s nachts vriest. Zo kan het bijvoorbeeld de kwetsbaarheid van je ramen vergroten, en sneller zorgen voor een sterretje in de ruit. Hoe zorg je toch dat je de kansen op een sterretje in de ruit in de winter minimaliseert? Wij geven tips.
Uitgroeien
Als er eenmaal een sterretje in de ruit zit, dan is het ontzettend belangrijk dat deze niet groter wordt dan dat hij al is. Een sterretje kan snel groter worden door temperatuurwisselingen. Het wordt dan al snel een grote barst, en dat is gevaarlijk voor de veiligheid in je auto. De meeste ruiten zijn zo beschermd dat het glas niet zomaar naar binnen valt, maar het belemmert je zicht natuurlijk ook ontzettend. Ook is in dit geval voorkomen beter dan genezen omdat de reparatiekosten hoog op kunnen lopen als je een sterretje laat uitgroeien tot een barst. Als de ster namelijk groter is dan een muntstuk van twee euro, kiezen veel reparatiebedrijven ervoor om de voorruit in zijn geheel te laten vervangen. Is het sterretje kleiner, dan kan de schade vaak met hars worden opgevuld, bijvoorbeeld door Glasgarage.
Autoruitschade voorkomen
Om zo min mogelijk kans te maken op autoruitschade, kun je een paar dingen doen. Hoe ontstaan sterretjes eigenlijk? Vaak komt dit door een steentje wat met hoge snelheid op je voorruit knalt. Veel vrachtwagens verliezen wel eens zo’n steentje, en ook grasmaaiers op een weiland laten wel eens een steentje in de rondte vliegen. Om ruitschade zoveel mogelijk te voorkomen, kun je het beste niet te lang dicht achter een vrachtauto rijden en ook niet dicht bij de berm rijden als je een grasmaaier bezig ziet. Ook kunnen sterretjes ontstaan door temperatuurschommelingen. Dit laat de ruit onder spanning staan en kan ervoor zorgen dat deze barst. Het is daarom goed voer de auto om deze in een garage te zeggen of te beschermen tegen extreme kou of schade van buitenaf (harde hagel bijvoorbeeld). Een anti-ijsdeken is ook een verstandige optie. En hoewel we begrijpen dat je in de winter het liefst de verwarming in je auto heel hard aan zet, kun je dat beter niet doen. Ook is het belangrijk dat je de airco niet richt op de ramen. Dat zet ze juist meer op spanning en zorgt ervoor dat ze sneller kunnen barsten.
Vergoeding sterreparatie
Wist je dat in de meeste gevallen de sterreparatie vergoed kan worden? Bij beperkt casco en all-risk dekking hoef je je geen zorgen te maken over de voorruit vervangen kosten: in dat geval wordt het vergoed. Als het raam vervangen moet worden, dan betaal je vaak alleen het eigen risico. Wanneer je niet op je verzekering terug wil vallen, bijvoorbeeld omdat vanwege de bonus-malus ladder (no-claim korting), kun je er ook altijd voor kiezen om de sterreparatie zelf te betalen.