Geld

Wanneer kom je in aanmerking voor een bedrijfsrekening?

0

Bij veel banken kun je tegenwoordig een bedrijfsrekening openen. Zoals de naam eigenlijk al verklapt, is zo’n rekening specifiek bedoeld voor bedrijven. Met zo’n rekening kunnen ondernemers zakelijk geld en privégeld van elkaar gescheiden houden. Bovendien draagt een bedrijfsrekening bij aan de professionele uitstraling van een bedrijf. Probleem is alleen dat veel mensen niet precies weten wanneer zij in aanraking komen voor een bedrijfsrekening. In deze tekst vertellen wij je wanneer je een zakelijke rekening kunt openen.

Zakelijke rekening is soms verplicht
We lezen vaak dat je niet verplicht bent om een bedrijfsrekening te openen als je voor jezelf begint. Toch is dit niet helemaal waar. Bij bepaalde rechtsvormen ontkom je namelijk niet aan het openen van een zakelijke rekening. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een besloten vennootschap (bv) of een naamloze vennootschap (nv). Waarom je bij deze rechtsvormen verplicht bent een bedrijfsrekening te openen? Omdat het bedrijf in dit geval de rechtspersoon is. Doordat jij als ondernemer niet hoofdelijk aansprakelijk bent, kun je geen privérekening gebruiken bij deze rechtsvormen.

Kies je voor de rechtsvorm eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof)? Dan hoef je niet per se een bedrijfsrekening te openen. Toch ontkom je er bij deze rechtsvormen vaak ook niet aan. Veel banken stellen namelijk als eis dat je een privérekening alleen particulier gebruikt. Om te voorkomen dat zo’n rekening toch gebruikt wordt voor zakelijke doeleinden, controleert een bank dit steekproefsgewijs. Hierdoor kun je tegen de lamp lopen. Daarom doe je er als zelfstandig ondernemer goed aan om een zakelijke rekening te openen.

Zakelijke rekening voor zzp’ers
Wie als zelfstandige zonder personeel aan de slag gaat, doet er eveneens goed aan een zakelijke rekening te openen. Aangezien je als enige voor het bedrijf werkt, heeft het geen zin om een bedrijfsrekening met twee betaalpassen te openen. Naast jou is er namelijk niemand anders die de zakelijke bankrekening gebruikt. Kies je toch voor een zakelijke rekening met meerdere passen? Dan vallen de kosten hoger uit. Zonde, want als zzp’er kun je het geld waarschijnlijk goed gebruiken. Reden genoeg om nooit lukraak een zakelijke rekening voor zzp’ers te openen. Neem hier de tijd voor, zodat je nooit onnodig veel betaalt voor een bedrijfsrekening.

Vergelijk bedrijfsrekeningen
Voor welke rechtsvorm je ook gekozen hebt, je doet er altijd goed aan om bedrijfsrekeningen te vergelijken voordat je er eentje opent. Hier moet je weliswaar wat tijd en moeite in investeren, maar uiteindelijk pluk je er zelf de vruchten van. Door een vergelijking te maken slaag je er namelijk in om de beste bedrijfsrekening te vinden.

Veel ondernemers kijken bij bedrijfsrekeningen vergelijken alleen naar het kostenplaatje. Wij begrijpen dat je niet onnodig veel wilt betalen voor een zakelijke rekening, maar toch is dit niet de beste aanpak. Het is namelijk belangrijker dat je optimaal profiteert van de voordelen die een bedrijfsrekening jou biedt. Kijk daarom liever naar de verschillende pakketten dan naar de prijs.

Wat een lening kan betekenen voor je bedrijf

Previous article

4 tips om je beter te concentreren op kantoor

Next article

You may also like