Geld

Wat is lenen nu eigenlijk? Wat is de oorsprong en hoe is het veranderd?

0

Een lening afsluiten is vandaag de dag niet meer een heel groot uitdaging. Natuurlijk moet je wat informatie verstrekken en wordt er gekeken of je je kunt houden aan de financiële afspraken. En geld lenen, kost geld. Maar geld lenen gebeurt al heel wat jaren. In deze blog vertellen we jou er alles over.

Rond de middeleeuwen werd er al geld geleend aan elkaar, natuurlijk niet op de manier zoals we het nu kennen. In de middeleeuwen konden ze niet naar Krediet.nl. Voor die tijd was er vooral ruilhandel. Een kip voor wat graan en een koe voor een stuk land. Maar toen kwamen mensen er achter dat je ook geld kunt gebruiken om zaken te kopen. En daarbij kwamen ook de eerste mensen die geld begonnen te lenen aan mensen die minder geld hadden. En tegenover deze daad stond dan ook een bedrag. Rente dus. Geldlening werd in eerste instantie verboden door de katholieke kerk. Alle christenen mochten geen rente heffen of beroepsmatig geld uit lenen.

Ruilhandel: een kip voor wat graan en een koe voor een stuk land

Slim boekhouden

Ook waren er mensen die slim begonnen te boekhouden. Zo waren er Italiaanse kooplieden die dit wisten te omzeilen door hun boekhouding zo in te rechten dat rente werd beschreven als gift of een beloning. Zo werden Noord- Italië in de 15e eeuw een bloeiende streek met veel bankactiviteiten.

Omgevallen bank

Het ging niet overal goed. Zo kwam in de 17de eeuw de eerste papieren biljetten. Een bedrijf uit Stockholm, Stockholms Banco, begon alleen meer briefgeld uit te lenen dan dat het financieel kon veroorloven. Hierdoor moest het de deuren sluiten. De bank werd direct door de Zweedse staat overgenomen en is nog steeds de nationale bank van Zweden.

Ook in de 20ste en 21ste eeuw blijft lenen een spannend iets. Zo kan het op hol slaan van de beurs ervoor zorgen dat je je geld kwijt bent. Denk bijvoorbeeld aan 24 oktober 1929, de dag waarop de beurs van New York omviel. De afgelopen jaren is daardoor lenen veiliger geworden, maar ook makkelijker. Hierdoor is de kans op het vallen van de economie kleiner geworden. Maar geld lenen, kost geld en beleggen neemt risico’s met zich mee.

 

Contact houden met je naasten tijdens de quarantaine

Previous article

Draag je reistas vaker dan alleen tijdens een vakantie

Next article

You may also like