Zomers in Nederland worden steeds warmer. Steeds meer mensen laten daarom een zwembad in de tuin bouwen. Daarbij horen een aantal belangrijke ontwerpkeuzes, zoals de keuze voor een zwembadfilter. Sommigen willen zwembadverwarming in hun buitenbad, anderen juist liever een meer natuurlijke zwemvijver. Wat voor verschillende type zwembadfilters zijn er op de markt? En welke past het beste bij jouw zwembad? Wat zijn de belangrijkste zaken om op te letten bij de bouw en aanschaf van een zwembad? Daarover lees je hieronder meer.
Voor en nadelen van een zwembad
Een zwembad kan een prachtige toevoeging zijn aan je tuin en je leefcomfort. Zeker in de zomer vinden veel mensen het heerlijk om in warme tijden een duik te kunnen nemen in hun eigen buitenbad. Het is daarentegen wel belangrijk om je te realiseren dat een zwembad onderhouden veel tijd kost. Ook in de winter moet je een zwembad goed blijven onderhouden. Voordat je een zwembad aan gaat schaffen, of gaat laten bouwen, is het daarom aan te raden om je uitgebreid te laten informeren. Zo weet je zeker dat je niet voor onverwachte kosten of tegenslagen komt te staan.
Het belang van een goede zwembadfilter
Een zwembad vervuilt snel. Zeker een buitenbad is erg kwetsbaar voor vuil van buitenaf. Er waaien immers gemakkelijk blaadjes, stof en zand in. Bovendien zul je, zeker in de zomer, al snel insecten in een buitenbad vinden. Voor je eigen zwemcomfort is het natuurlijk het prettigst om in zo helder mogelijk water te zwemmen. Zwembadfilters zijn speciaal ontworpen om een zwembad zo optimaal mogelijk schoon te houden en vuil eruit te filteren. Belangrijk dus om een goed filter uit te kiezen, die goed bij jouw type bad past.
Verschillende soorten filters
Er zijn diverse soorten zwembadfilters. Zandfilters zijn erg populair. Deze filter het ‘grote’ vuil uit het water zoals blaadjes en insecten, maar ook klein vuil zoals resten zonnebrandcrème. Bovendien is een zandfilter relatief gemakkelijk te onderhouden. Bij Zwembadland heb je verschillende soorten zandfilters in verschillende soorten prijsklasse.
Comfortabele watertemperatuur met zwembadverwarming
Naast een schoon zwembad is het ook prettig om warm zwemwater te hebben in je zwembad. Echter houdt niet iedereen van een verwarmd bad. Het duurt altijd even voordat zwemwater is opgewarmd door de zon. Sommigen vinden het heerlijk om in een koel, fris bad te duiken. Anderen hebben wat ‘koudwatervrees’ en vinden het fijn als een bad al een beetje verwarmd is van zichzelf. Ook als je bijvoorbeeld al aan het einde van de lente buiten wil zwemmen, kan het water nog erg fris zijn. Zwembadverwarming is aan te raden voor zwemmers die liever niet in koud water zwemmen. Bovendien zorgt zwembadverwarming ervoor dat een buitenbad in meerdere seizoenen comfortabel blijft om in te zwemmen.