MRI staat voor magnetic resonance imaging, oftewel magnetische resonantie beeldvorming. Dit begrip jaagt je misschien angst aan, net als het proces van dit onderzoek. Toch hoef je helemaal niet bang te zijn als je een MRI-scan moet ondergaan. Zo’n onderzoek doet helemaal geen pijn, je voelt er echt niets van. Als je arts je vertelt dat je enkel onderzocht zal worden met een MRI-scan van je enkel dan hoef je je dus geen zorgen te maken. Zo’n test is een fluitje van een cent en kan je juist erg helpen als je last hebt van je enkel! Door een MRI-scan komt je arts namelijk te weten waar je pijn vandaan komt.
Elke dag verstuiken mensen in Nederland hun enkel. Veel van deze incidenten zijn het gevolg van sportactiviteiten. Een MRI-enkel wordt daarom dagelijks regelmatig uitgevoerd in ziekenhuizen in ons land. Als je pijn hebt van dit gewricht na een ongeluk of door een sportblessure dan is zo’n scan dus soms nodig. Dit komt doordat enkels vatbaar zijn voor ongevallen, wat kan leiden tot bijvoorbeeld verdraaiingen en verrekkingen. Veel zijn ze te wijten aan sportactiviteiten of alledaagse blessures. Wat de oorzaak dan ook is, het zorgt zeker voor pijn aan je enkel. Om erachter te komen wat voor pijn zorgt, is een MRI-scan vaak nodig, net als een röntgenfoto.
Meestal worden er eerst röntgenfoto’s gemaakt van je pijnlijke enkel. Als hier niets uitkomt dan is een MRI-scan van je enkel de volgende stap. Ook als de blessure niet normaal geneest, is zo’n onderzoek geen overbodige luxe. Dit is ook het geval als je extreme of ongebruikelijke pijn hebt.
Als er een MRI-scan van je enkel gemaakt gaat worden dan kom je op een tafel te liggen. Op dit tafeltje word je in het apparaat geschoven. Vervolgens maakt de scanner afbeeldingen van je enkel. Terwijl dit gedaan wordt, mag je niet bewegen. Pijn zal een MRI-scan niet voelen, al maakt zo’n apparaat wel vaak veel geluid. Daarom krijg je meestal een koptelefoon met muziek op.
Terwijl je in de MRI-scanner ligt, worden er dus beelden van je enkel gemaakt. Vervolgens kan de arts deze afbeeldingen bekijken om de oorzaak van je pijn te vinden. Meestal krijg je het resultaat van het onderzoek relatief snel, zodat je dus direct weet welke blessure je hebt en hoe het probleem opgelost kan worden.