Handig

Hoe creëer je meer geluk op de werkvloer?

0

Meer geluk op de werkvloer. Dat klinkt haast als een sprookje. Hoe mooi zou het zijn als iedereen met evenveel plezier naar het werk komt? Niet alleen fijn om te zien, maar ook nog eens goed voor het imago van het bedrijf én de productiviteit. Toch is dit zeker niet in alle bedrijven het geval. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Als leidinggevende heb je namelijk heel groot aandeel in het werkgeluk. Zonder werknemers ben je nergens, daarom juist zo belangrijk om extra aandacht aan ze te schenken. Maar hoe pak je dit precies aan?

Een fijne werkomgeving

Veel werkgevers maken de fout om zo met het werk en het geld bezig te zijn, dat ze vergeten om te kijken naar wat hun medewerkers echt nodig hebben. En dat is natuurlijk een fijne werkomgeving. Denk hierbij aan ergonomische kantoormeubelen, een gezellige sfeer op kantoor en de essentials die zij nodig hebben om goed te kunnen werken.

Ook kun je denken aan praktische zaken die bij veel bedrijven om welke reden dan ook ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan een garderobekast. Het lijkt zo simpel, maar is bij veel kantoren niet aanwezig. Toch is het wel fijn voor je medewerkers als zij hun spullen veilig op kunnen bergen. Het zijn dit soort relatief simpele dingen die de werkrelatie kunnen verbeteren. Genoeg reden dus om hier extra op te letten.

Blijf ook communiceren met de medewerkers. Zij werken dag in, dag uit op kantoor. Zij weten dan ook heel goed wat er ontbreekt en wat nodig is voor een prettigere werkomgeving. Leg deze ideeën niet direct naast je neer, maar laat echt zien dat er geluisterd wordt. Je kunt nooit teveel communiceren.

Vergeet de inhoud van het werk niet

Soms denken we dat werkgeluk enkel wordt gecreëerd door de extraatjes. Het kerstpakket, een hoger salaris, fijne borrels en ga zo maar door. Natuurlijk zijn deze dingen ook nodig en zijn ze fijn om te krijgen. Toch hoeven deze zeker niet doorslaggevend te zijn in het werkgeluk. Vergeet niet dat het uiteindelijk allemaal draait om het werk zelf. De inhoud van het werk. Medewerkers kunnen zich pas echt gelukkig voelen als ze doen waar ze blij van worden.

Dat betekent dus ook dat je voldoende afwisseling moet bieden. Natuurlijk kan iemand één specifieke taak hebben, maar dat betekent niet dat ze elke dag hetzelfde moeten doen. Zorg ervoor dat zij verschillende taken krijgen en bespreek regelmatig of het werk nog bevalt.

Houd ook rekening met de werkdruk. Als een werknemer te veel op zijn of haar bordje krijgt, zal dit erg ongelukkig maken. Teveel stress veroorzaakt uiteindelijk ook meer ziekteverzuim en een lagere productiviteit. Daarom belangrijk dat je de werkdruk niet te hoog op laat lopen. Het bepalen van de juiste werkdruk is echter lastig. Je wil niet teveel druk, maar ook niet te weinig druk opleggen. De beste manier om dit te peilen is door in gesprek te gaan met de werknemers. 

Checklist voor het schoonmaken van schoolklas 

Previous article

Zo vind je een passende opleiding voor een volgende stap in je carrière

Next article

You may also like