Een Lean Six Sigma Green Belt is de meest voorkomende Lean Six Sigma certificering die er wereldwijd is uitgedeeld in de afgelopen 10 jaar. Maar er zijn natuurlijk meer niveaus in deze verbetermethodiek en ook is er een verschil tussen Lean en Lean Six Sigma. Welke niveau zou nu het beste aansluiten bij jouw situatie en waarom kies jij voor Lean of juist Lean Six Sigma? In dit artikel nemen wij je mee in al deze vragen.
Welke niveaus zijn er?
Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden is het goed om eerst terug te gaan naar de basis van Lean Six Sigma. In het kort komt het erop neer dat Lean is ontstaan bij Toyota en Six Sigma bij Motorola en GE (General Electric). Deze laatste heeft eigenlijk de Belt structuur geïntroduceerd. Hierbij waren er van origine 3 kleuren Belts: Yellow, Green en Black. Later zijn hier nog een Master Black Belt, Orange en een Champion Belt aan toegevoegd. Deze laatste rol is toegevoegd om ook het belang en de betrokkenheid van het management te vergroten. Lean en Six Sigma worden steeds vaker gecombineerd gebruikt (Lean Six Sigma) om het beste van beide werelden te gebruiken.
Wat is het verschil?
Lean Six Sigma Yellow Belts zijn vaak teamleden van een verbeterteam. Zij worden betrokken in een verbeterproject omdat zij inhoudelijke kennis hebben van de processen. Voor hen is het belangrijk dat zij de Lean Six Sigma terminologie kennen. Hierom volgen zij vaak een Yellow Belt training, deze geeft de basis van Lean Six Sigma. Zoals we in het begin al aangaven is de Green Belt de meest voorkomende certificering. Green Belts zijn als projectleider verantwoordelijk voor één of meerdere verbeterprojecten. Als laatste de Black Belt. Dit is de rol binnen een organisatie die zich bezighoudt met het tot leven brengen en houden van een verbetercultuur. Hij of zij is dagelijks bezig met Lean Six Sigma, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Green Belt die vaak nog een lijnfunctie ernaast vervult.
Kies je voor Lean of Lean Six Sigma?
Van oorsprong is de Belt-structuur dus afkomstig vanuit de Six Sigma hoek. Dat er inmiddels ook Lean Yellow en Lean Green Belts zijn, zorgt voor eenduidigheid en herkenbaarheid. Wel is er een verschil tussen een Lean Green Belt en een Lean Six Sigma Green Belt. Waar de laatste zich bezighoudt met kort-cyclische verbeteringen én grotere verbeterprojecten met behulp van data, houdt een Lean Green Belt zich alleen bezig met het eerste. Dus wil je snel, kleinschalige verbeteringen doorvoeren op dagelijkse basis kies dan voor een Lean certificering. Wil je ook onderbouwd hebben waarom bepaalde verbeteringen een investering waard zijn, dan is Lean Six Sigma een betere methode.