Nieuws

2 op de 3 Nederlanders wil beter slapen: dit kun je daaraan doen

0

Een goede nachtrust is van groot belang om overdag te kunnen functioneren. Toch blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut dat bijna 2 op de 3 Nederlanders beter zou willen slapen. 63% geeft namelijk aan dat ze niet tevreden zijn met hun slaapkwaliteit, maar neemt tegelijkertijd geen maatregelen om de slaap te verbeteren.

En dat terwijl slaap hartstikke belangrijk is. Er zijn verschillende manieren om de kwaliteit van slaap te verbeteren, waaronder door te investeren in een comfortabel bed met een goed matras. Denk bijvoorbeeld aan een kingsize bed kopen waar je echt lekker in kunt verdwijnen ‘s nachts. In dit artikel lees je meer over waarom goed slapen belangrijk is en wat je kunt doen voor een betere nachtrust.

Nederlanders en hun slaapgedrag: zo zit het

Het onderzoek dat Trimbos Instituut heeft uitgevoerd is in samenwerking met de Hersenstichting en met IKEA en geeft veel inzicht in het slaapgedrag van Nederlanders. Hieruit blijkt dat Nederlanders over het algemeen wel voldoende lang slapen, maar dat 10% van de jongeren van 14+ en volwassenen toch niet aan de aanbevolen slaapduur van 7 tot 9 uur komt. Ook bij de jongeren slaapt 29% van de mensen minder uren per nacht dan aanbevolen. Maar liefst 37% daarvan geeft aan dat ze in de ochtend niet echt uitgerust wakker worden en dus nog moe zijn voordat de dag begint. 

Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen, pubers en jongvolwassenen, ouderen, Nederlanders met een migratieachtergrond en lager opgeleide mensen relatief meer last hebben van slaapklachten. Tegelijkertijd neemt een groot deel hiervan geen maatregelen om de nachtrust te verbeteren. Zo neemt 80% van de deelnemers beeldschermen mee naar bed, bijvoorbeeld in de vorm van een tablet of een smartphone. Daarnaast drinkt 66% van de deelnemers cafeïnehoudende dranken voor het slapen gaan en drinkt 68% alcohol in de avonduren waardoor ze minder goed slapen.

Waarom is een goede nachtrust zo belangrijk voor ons?

Een groot deel van de Nederlanders ervaart dus een slechte nachtrust. Slecht slapen heeft uiteindelijk invloed op onze algehele gezondheid en het welzijn. Zo speelt je slaap een grote rol bij het herstellen en vernieuwen van ons lichaam en onze geest. Je merkt het meteen wanneer je een keer niet goed geslapen hebt: je bent moe, je kunt je niet concentreren, je wordt vergeetachtig en misschien ben je zelfs chagrijnig. Je kunt je vast wel voorstellen dat als dit al na één nacht slecht slapen gebeurt, hoe je zal reageren wanneer je standaard niet goed slaapt. Er zijn enkele redenen op te noemen waarom een goede nachtrust dus zo belangrijk is. Je mentaal welzijn speelt hierbij een grote rol. Voldoende slaap is namelijk cruciaal voor onze geestelijke gezondheid.

Daarnaast speelt fysieke gezondheid eveneens een grote rol. Je lichaam krijgt tijdens de slaap namelijk de kans om volledig te herstellen van de dag. Zo heeft slaap een actieve invloed op je immuunsysteem en zorgt het voor een gezond hart en een goede bloedsomloop. Wat veel mensen niet weten, is dat je zelfs veel zwaarder in gewicht kan zijn wanneer je standaard slecht slaapt. Dat komt omdat slaaptekort kan leiden tot een verstoring van de hormonen die je eetlust reguleren en tot de productie van het stresshormoon cortisol. Logischerwijs heeft dat ook weer effect op je dagelijkse productiviteit en prestaties, evenals op je cognitieve functies. Kortom: goed slapen is écht heel erg belangrijk.

Tips om iedere nacht beter te kunnen slapen

Merk jij dat je iedere nacht minder goed slaapt dan je eigenlijk zou willen? Dan is dit hét moment om te investeren in een goede nachtrust. Met de onderstaande tips kun jij iedere nacht beter slapen:

  • Investeer in een goed, comfortabel bed waarin je genoeg ruimte hebt om lekker te slapen. Denk aan bedden van 180×200 zodat je echt voldoende plek hebt voor een fijne nachtrust. Koop daarbij direct een goed matras dat past bij je slaaphouding.
  • Zorg voor een duidelijk dag- en nachtritme waarbij je iedere dag probeert om op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan, ook in het weekend. Dit helpt bij het reguleren van je interne klok en kan op die manier de kwaliteit van je slaap verbeteren.
  • Vermijd beeldschermen voordat je naar bed gaat. Blootstelling aan blauw licht van bijvoorbeeld smartphones en televisieschermen verstoort de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Daardoor kan je slaapkwaliteit minder worden. Probeer minstens een uur voordat je gaat slapen, schermen te vermijden.
  • Daarbij moet je geen cafeïne houdende en stimulerende middelen tot je nemen voordat je gaat slapen. Deze stoffen kunnen ervoor zorgen dat je slaap verstoord wordt en dat je minder goed in slaap kunt vallen.
  • Waar je ook aan moet denken, is om iedere dag voldoende te bewegen en om lekker naar buiten te gaan. Natuurlijk daglicht helpt bij het reguleren van je slaap-waakcyclus, waardoor je in de avond sneller moe bent en beter kunt slapen.

4 tips hoe je iemand blij kunt maken met een geschenk

Previous article

Ontwerp de perfecte roll-up banner met deze 6 tips!

Next article

You may also like